Вашингтон. Цените на стоките и услугите в САЩ продължават да

...
Вашингтон. Цените на стоките и услугите в САЩ продължават да
Коментари Харесай

The Guardian: САЩ регистрираха най-висока инфлация от 40 години

Вашингтон. Цените на стоките и услугите в Съединени американски щати не престават да се повишават с темпове, невиждани от десетилетия, като скачат със 7% през декември в съпоставяне със същия месец на предходната година – седмият следващ месец, в който инфлацията надвиши 5%. Това е рекордна инфлация от юни 1982 година, написа The Guardian .

Както отбелязва изданието, тази вест нанася тежък удар върху администрацията на Байдън и Федералния запас, които до неотдавна характеризираха покачването на цените като „ преходно “ събитие, породено от проблеми с веригата за доставки, провокирани от пандемията.

В сряда Министерството на труда на Съединени американски щати разгласи, че показателят на потребителските цени (CPI) – който мери това, което потребителите заплащат за необятна гама от артикули – е повишен с 0,5% предишния месец спрямо ноември и 7% спрямо декември 2020 година

Нарастването на цените на жилищата и на използваните коли и камиони има максимален принос за инфлацията, надлежно с 0,4% и 3,5% спрямо ноември. Цените на храните също продължиха да нарастват, макар че скокът от 0,5% в цените не е толкоз висок, колкото нарастванията, следени през предходните месеци.

Прекъсванията в световната верига за доставки, породени от пандемията, към момента предизвикват дефицит и покачват цените на стоките, от коли до месо и мебели. През ноември междинната цена на използвано транспортно средство в Съединени американски щати беше $29 011 – с 39% повече от единствено 12 месеца по-рано.

Федералният запас в този момент се готви да увеличи лихвените проценти, с цел да ограничи инфлацията, и уточни, че може да увеличи лихвите три пъти през 2022 година, може би при започване на март. Фед спря да назовава инфлацията „ преходна “ и във вторник ръководителят Джером Пауъл сподели на Конгреса, че е време централната банка да се отдръпна от незабавните пандемични ограничения.

„ Това, което имаме в този момент, е противоречие сред търсене и предложение. Имаме доста мощно търсене в области, където предлагането е лимитирано “, сподели Пауъл.

„ Ако забележим, че инфлацията се задържа на високи равнища по-дълго от предстоящото, би трябвало да повишим лихвените проценти повече с течение на времето, ще го създадем “.

На брифинг за пресата в Белия дом във вторник прессекретарят Джен Псаки сподели пред кореспонденти, че администрацията чака нараснали числа в сряда и че чака месечната инфлация да бъде „ умерена “ през идващите месеци, макар че прогнозите чакат инфлацията да доближи към по-типични числа до края на годината.

Псаки сподели, че историческите нараствания на цените акцентират нуждата Конгресът да одобри законопроекта на Байдън за климата и обществена сигурност, който е в задънена улица.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР