Вашингтон. Служители откриха свастика, издраскана в стената на асансьор в

Вашингтон. Служители откриха свастика, издраскана в стената на асансьор в ...

Washington Examiner: Откриха надраскана свастика в асансьор на Държавния департамент


Вашингтон. Служители откриха свастика, издраскана в стената на асансьор в Държавния департамент в понеделник, пише Washington Examiner.

Държавният секретар Антъни Блинкен каза, че резбата, която впоследствие е премахната, е доказателство, че „антисемитизмът не е реликва от миналото“ в бележка до целия отдел.

Антисемитизмът е „все още сила в света, включително близо до дома. И е отвратителен. Няма място в Съединените щати, в Държавния департамент или някъде другаде. И ние трябва да бъдем безмилостни да се опълчваме и да го отхвърляме“, добавя той. „На нашите колеги евреи: моля, знайте колко сме благодарни за вашата служба и колко горди сме, че сме ваши колеги“.

Тази година и през последните години в САЩ нарастват антисемитските престъпления. Организация установи, че броят на „антисемитските инциденти“ в САЩ е намалял с 4% от 2019 до 2020 г., въпреки че общият брой през 2020 г. все още е третата най-висока година, откакто организацията започва да проследява подобни инциденти през 1979 г.

„Ние също знаем от нашата собствена история и от историите на други нации, че антисемитизмът често върви ръка за ръка с расизма, сексизма, хомофобията, ксенофобията и други омрази. Нито една от тези идеологии не трябва да се подслонява на нашето работно място или в нашата нация“, написа Блинкен, който е евреин.

Президентът Джо Байдън осъди инцидента късно във вторник вечерта.

„Нека бъда ясен: антисемитизмът няма място в Държавния департамент, в моята администрация или където и да е по света“, каза той. „От всички нас зависи да не даваме на омразата убежище и да се противопоставяме на фанатизма, където и да го открием“.

Дипломатическа сигурност, федералният клон на правоприлагащите органи на Държавния департамент, разследва инцидента, съобщава CNN.

„Надрасканата в Държавния департамент свастика е сериозен инцидент - антисемитски вандализъм, което още веднъж показва, че антисемитизмът не прави разлика между евреите в Израел и евреите в Америка и вреди не само на Израел, но и на целия свят“, заяви посланикът на Израел в САЩ и ООН Гилад Ердан в изявление. „Трябва да се борим единно и решително с антисемитизма от всякакъв вид и да изправим пред съда всеки, който действа от омраза към евреите“.

Превод и редакция: Иван Христов

Източник: focus-news.net