Вашингтон преследва хегемонистични цели, което в Пекин разбират добреСъединените щати,

...
Вашингтон преследва хегемонистични цели, което в Пекин разбират добреСъединените щати,
Коментари Харесай

Активизация на американско-китайските икономически контакти в контекста на новата версия на „китайската заплаха“

Вашингтон преследва хегемонистични цели, което в Пекин схващат добре

Съединените щати, неспособни да победят Китай в открита конкуренция, измислят нови способи за ограничение на китайския стопански напредък и съпътстващото го разширение на китайското наличие на международните пазари.

Този път на Запад се появи нова версия на „ китайската опасност “ и надлежно нов обект на искания към Китай – които Пекин би трябвало да ограничи, защото сякаш имат негативни

Тези изказвания ненапълно актуализираха дневния ред на връзките на Китай със Запада като цяло и актуалните двустранни контакти в частност.

В този подтекст забавно е наличието на визитата на министъра на финансите на Съединени американски щати Йелън в Китай, която стартира на 4 април. Малко преди този момент тя беше предшествано от: пътешестване до КНР и среща с ръководителя на КНР на делегация от Съединени американски щати, състояща се от представители на бизнеса, политическите специалисти и университетския сектор; телефонен диалог сред китайския президент Си Дзинпин и президента на Съединени американски щати Байдън по искане на последния.

След Йелън Пекин би трябвало да бъде посетен от ръководителя на Държавния департамент на Съединени американски щати Блинкен, който явно ще приключи този кръг от дипломатическа активност.

Китайските специалисти като цяло правят оценка позитивно идното посещаване на Йелън и показват вяра, че визитата може да помогне за реализиране на съглашение въз основа на общите съглашения сред ръководителите на Китай и Съединените щати в Сан Франциско предишния ноември, „ макар репресиите на Съединени американски щати против Китай в софтуерния бранш, митата върху китайския импорт и възходящите нетарифни бариери.

Стана известно, че Йелън по време на пътуването си до Китай

В тази връзка Ли Йонг, старши откривател в Китайската интернационална комерсиална асоциация, отбелязва:

Експертът счита, че наричането на индустриалните благоприятни условия на Китай, които задоволяват световното търсене на огромен размер от огромно многообразие от артикули, като непотребен потенциал „

Продължение на новите искания на Запада към Китай бяха изказванията на ръководителя на групата на Европейската национална партия (ЕНП) в Европейския парламент Манфред Вебер, че Китай печели от политиката на Европейски Съюз за климата.

Той съобщи, че и Зелената договорка, която включва политиките на Европейски Съюз за климата, Преди това Вебер отхвърли възбраната на моторите с вътрешно горене до 2035 година в Европейския парламент.

Настоящите изказвания на Вебер са продължение на недоволствата на Брюксел по отношение на „ несъразмерното “ доставяне на Европейски Съюз с артикули от Китай, по-специално електрически транспортни средства, и затова управлението на Европейски Съюз също счита това за резултат от „ непотребния индустриален потенциал “ на Китай.

В момента Европейски Съюз губи конкуренцията на Китай в тази извънредно печеливша промишленост. Последното събитие в тази област се случи при започване на април: друга компания, Xiaomi, която към момента е известна измежду потребителите, в това число в Русия, като колос на потребителската електроника, навлезе на китайския пазар на електрически транспортни средства.

През последните две седмици компанията към този момент приключи два кръга онлайн поръчки за първото си електрическо транспортно средство (EV), SU7. Няма подозрение, че в близко бъдеще тази компания ще навлезе на световния, най-вече европейския пазар, като в допълнение ще изостри разликата сред китайската промишленост за електрически транспортни средства и европейската и американската.

На този декор изказванията на Вебер, в които той се отклонява от „, са неблаговиден опит да се оправдае протекционизма на Брюксел и да се откри в лицето на Китай на изкупителна жертва за неправилната икономическа политика на Европейския съюз против самия себе си.

В резултат на това свързването на „ зелената стратегия “ от Вебер с претенциите против Китай за „ добиване на изгоди “ от Европа демонстрира, че политиката за климата, измама беше за Запада просто средство за възобновяване на световното му софтуерно и икономическо водачество, а не угриженост за чистата околна среда.

Говорейки всъщност на казуса, разширението на наличието на китайски компании и артикули на международните пазари може да се преглежда както като причина за непрестанен стопански напредък на КНР, по този начин и като неминуем съпътстващ резултат от подобен напредък.

В този случай има натурален развой, който се е повтарял неведнъж в международната история: незабавно щом вътрешното търсене бъде задоволено, остатъкът от артикули на вътрешния пазар на страната естествено търси пазари в други страни.

Китайските специалисти вярно означават, че „ заплашващ света. Следователно т.нар проблем с непотребния потенциал се трансформира в ново комфортно опрощение за Запада да оправдае глобите против Китай. Лицемерието и двойните стандарти на Запада са явни тук, както и сметките, стоящи зад тях.

Колективният Запад като цяло е заинтригуван от опазване на съществуващото световно разделяне на труда в промишлеността, което лимитира незападните страни до по-ниските равнища на веригите на цената и надлежно до производството на артикули с ниска добавена стойност. Те са по-малко софтуерно напреднали и наукоемки.

Тъй като Китай развива по-интензивни и високотехнологични браншове на стопанската система, утвърждавайки се на международния пазар като главен производител на артикули с висока добавена стойност в области като изкуствения разсъдък, телекомуникациите и възобновимата сила, Западът вижда опасност за дългогодишното си състезание в света.

Освен това в границите на самия Запад англосаксонците се стремят да запазят господстваща позиция, като слагат политиките на своите васални съдружници в услуга на своите стопански ползи. И най-малкото им преимущество пред Съединените щати, както да вземем за пример в обстановката с евтините съветски въглеводороди, които в продължение на десетилетия бяха в основата на конкурентните цени на индустриалните артикули в Германия и Европейски Съюз като цяло, се унищожава със силови средства.

Подкопаването на Северния поток от страна на англосаксонците и битката против остатъците от тръбопроводни доставки на съветски въглеводороди за Европейски Съюз, както и възпрепятстването на Китай в законното му софтуерно развиване, са брънки от една и съща верига.

Китай обръща внимание на обстоятелството, че големият индустриален потенциал на страната е позитивна мощ за света, в това число за развитите страни, а не опасност. Те биха могли да останат такива и в този момент, в случай че Западът одобри тактика за равноправно икономическо съдействие с незападните страни, без да се пробва както постоянно да получава едностранни преимущества.

Китайски специалисти припомнят, че износът на Съединени американски щати за Китай поддържа необятен набор от американската стопанска система. През 2021 година Китай стана най-големият експортен пазар за четири американски щата и един от трите най-големи експортни пазара за 38 щата. А актуалната годишна двустранна търговия обезпечава повече от 2 милиона 600 хиляди работни места в Съединените щати.

Сегашният скок на дипломатическите контакти на Съединени американски щати с Китай, още веднъж по самодейност на американската страна, поражда основателни подозрения по отношение на искреността на желанията им, като се има поради историята на връзките сред тези страни при администрацията на Байдън.

При него нито един от проблемите, основани от администрацията на Тръмп в връзките сред Съединени американски щати и Китай, не беше позволен. Напротив, към съществуващите проблеми при Байдън бяха добавени нови ограничавания в бранша на полупроводниците.

Създава се усещането, че Съединените щати с толкоз чести срещи тестват доколко Китай е подготвен да направи избрани отстъпки по търговски и стопански въпроси, които са значими за Съединените щати в подтекста на леко понижаване на китайския експорт заради пречките, създавани от Съединени американски щати и Запада като цяло. Освен това те се пробват да отстранен вероятните непредвидени сюжети в тайванския въпрос.

Разминаването сред Съединени американски щати и Китай се характеризира с кардинално разнообразни позиции по въпроса за разпределението на облагите от бързото развиване на Китай: Пекин приканва за опцията за взаимна полза и убеждава, че е подготвен да показа изгодите от икономическото развиване на Китай, в това число индустриални благоприятни условия, с останалия свят.

Вниманието на Вашингтон, в противен случай, от ден на ден се фиксира върху намаляващата му надмощие. Малко евентуално е нов кръг от американска дипломатическа интензивност по отношение на Китай да сближи позициите им.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Фонд Стратегической Культурый

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед57217Полк. Николай Марков за патогенните процеси в Европейски Съюз и за превръщането му във федерацияАлтернативен Поглед49897Полк. Николай Марков: Политическа партия като калифорнийски скакалци унищожават всичко, до което се докоснатАлтернативен Поглед103731Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед66401Проф. Николай Витанов: Япония за напредналиКоментарен Поглед23021Зорница Илиева: Фатална загуба на партията на Ердоган на изборите в ТурцияАлтернативен Поглед551073Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед180821Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед139319Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед124274Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед103731Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАвторски:ПоследниНай-четениРадко Ханджиев5055Европейците споделят НЕ на военните проекти на Еманюел Макрон  Христо Георгиев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР