„Нов крайъгълен камък“: Лидерите на САЩ, Япония и Южна Корея ще се срещнат в Кемп Дейвид

...
Вашингтон, окръг Колумбия – Лидерите на Южна Корея, Япония и
Коментари Харесай

Вашингтон, окръг Колумбия – Лидерите на Южна Корея, Япония и Съединените щати ще се срещнат в президентската резиденция на САЩ в Кемп Дейвид по-късно тази седмица за среща на върха, която според официални лица от трите страни цели да постави началото на нова ера на тристранните отношения.

Събитието в петък представлява първият път, когато президентът на САЩ Джо Байдън, неговият южнокорейски колега Юн Сук-йол и японският премиер Фумио Кишида ще проведат официална съвместна среща на върха – извън по-малко официалните разговори, които се водеха в кулоарите на международни събирания.

Това идва на фона на поредица от неотдавнашни дипломатически пробиви между Япония и Южна Корея, които имат обтегнати отношения след японската окупация на Корейския полуостров през 1910-1945 г.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джон Кърби приветства в сряда „политическата смелост“ на Кишида и Юн, като каза, че двамата лидери полагат основите за по-силна сигурност, икономическа и други форми на координация.

„Нашите три страни ще обявят значителни инициативи в петък, които ще спомогнат за укрепването на нашето тристранно сътрудничество занапред“, каза Кърби пред репортери.

„Тези инициативи ще издигнат нашите тристранни отношения до нови висоти, докато работим заедно, за да осигурим ползи за нашите хора и за хората в целия регион.“


Ден по-рано, в реч по случай 78-ата годишнина от освобождението на Корея от японското колониално господство, Юн каза, че срещата на върха в Кемп Дейвид „ще постави нов крайъгълен камък в тристранното сътрудничество, което допринася за мира и просперитета на Корейския полуостров и в Индо -Тихоокеански регион”.

Срещата идва на фона на опасения относно увеличаването на севернокорейските ракетни тестове и подхода на Китай към Индо-тихоокеанския регион, който САЩ заклеймиха като „все по-настоятелен“. На свой ред анкетите показаха общественото мнение за танкирането на Пекин в Япония и Южна Корея.

Местоположението на срещата на върха също е забележително, тъй като Кемп Дейвид исторически е бил място, където са постигани исторически – и противоречиви – външнополитически споразумения.

Преговорите между САЩ, Япония и Южна Корея отбелязват и първия път, когато голямо дипломатическо събитие ще се проведе в резиденцията в Мериленд от 2015 г. и първият път, когато Байдън ще бъде домакин на лидери на мястото, откакто встъпи в длъжност в началото на 2021 г.

Кърби каза пред репортери, че мястото е избрано, за да „посочи и да демонстрира колко сериозно“ Байдън приема отношенията на САЩ с Япония и Южна Корея.

„Това нещо означава Кемп Дейвид. Това означава това значение. Това означава тази гравитация и това тегло“, каза той.

Японско-южнокорейски отношения

Според анализатори лошите отношения между Япония и Южна Корея отдавна представляват пречка за подхода на Вашингтон към Китай и по-широкия индо-тихоокеански регион.

Въпреки това, скорошните дипломатически опити между двете нации – оглавявани от Юн от Южна Корея и добре приети от Кишида от Япония – създадоха нова възможност за САЩ, каза Юки Тацуми, директор на програмата за Япония в мозъчния тръст Stimson Center във Вашингтон, окръг Колумбия.

Вашингтон, за който Тацуми каза, че исторически не е бил против да застане между Сеул и Токио, в момента има двустранни съюзи за сигурност и с двете нации. Япония и Южна Корея също са сред най-големите търговски партньори на САЩ, като същевременно поддържат тесни икономически връзки с Китай.

„Най-голямото предизвикателство в тристранните отношения винаги е била нестабилността в отношенията между Япония и Южна Корея“, каза Тацуми пред Al Jazeera.


„Преди да дойде администрацията на Юн [през 2022 г.], отношенията между Токио и Сеул вероятно са били най-лошите, откакто двете страни нормализират отношенията си през 60-те години на миналия век“, каза тя.

>

„Така че заслугата наистина е на президента Юн, който наистина пое голям политически риск в страната.“

Междувременно войната в Украйна помогна като цяло да се засили подкрепата за регионалните съюзи в Източна Азия, като страните гледат дестабилизиращите последици от евентуално нахлуване в Тайван от смел Китай. Пекин твърди, че самоуправляващият се остров е част от територията му.

„До известна степен [страхът от нахлуване] наистина засилва в съзнанието на корейската общественост значението на наличието на здрав съюз със Съединените щати, а в съзнанието на японската общественост създава място да види необходимост от подобряване на отношенията със Сеул“, каза Тацуми.

„Инициативи, които имат истински зъби“

Подкрепяният от Пекин новинарски канал Global Times написа в коментар миналата седмица, че срещата на върха е част от „желанието на САЩ да изградят тристранен военен съюз в стил „мини НАТО“ в Североизточна Азия“. В сряда се каза още, че преговорите „ще прозвучат сигнал за преминаване към „новата Студена война“.

Администрацията на Байдън отрече да търси конфронтация с Китай, изпращайки редица висши американски служители в китайската столица през последните месеци като част от усилията за поддържане на отворени линии за комуникация и „управление на конкуренцията“.

Но връзките между Пекин и Вашингтон остават обтегнати по редица въпроси, от търговията и статута на Тайван до екстензивните претенции на Китай в Южнокитайско море и продължаващия натиск на САЩ срещу нарастващото китайско влияние в Индо-Тихия океан.

По-рано тази седмица заместник-говорителят на Държавния департамент на САЩ, Ведант Пател, каза, че предстоящите преговори в Кемп Дейвид не трябва да се разглеждат като „провокативни“ или като „каквато и да е стъпка или усилие за подклаждане на напрежение“ с Китай.

„Става въпрос за задълбочаване на нашето партньорство и сътрудничество в редица области, които смятаме, че са от взаимен, споделен интерес на нашите три страни“, каза Пател пред репортери.

Във вторник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че срещата на върха вероятно ще доведе до „конкретни инициативи“ по въпроси като сигурност, икономически връзки, развитие и хуманитарна помощ и нововъзникващи технологии.


Кърби също каза, че срещата ще види, че „лидерите наистина се стегнаха и се ангажираха с осезаем, демонстрируем набор от инициативи, които имат истински зъби“.

Въпреки това, информационната агенция Ройтерс, цитирайки няколко американски служители, съобщи, че срещата на върха в петък е малко вероятно да доведе до официално споразумение за сигурност.

Вместо това е по-вероятно трите страни да се споразумеят за взаимно разбиране по отношение на отговорностите за регионалната сигурност и да се ангажират с други мерки, като например създаване на тристранна гореща линия за комуникация по време на криза, каза информационната агенция.

Дългосрочни предизвикателства

Тацуми каза, че присъстващите на срещата на върха също ще се борят с трудността да установят дълготрайно сътрудничество предвид „естеството на политическия обмен“ в трите страни и историческата нестабилност на отношенията Токио-Сеул.

Байдън ще бъде преизбран през следващата година, докато предсрочни избори могат да бъдат предизвикани по всяко време в Япония. От своя страна Южна Корея няма да проведе президентски избори до 2027 г.

Все пак триото вероятно ще се опита да изпрати силно послание за увереност, като същевременно се стреми да създаде механизми в различни правителствени агенции в своите страни, за да гарантира, че всякакви инициативи могат да „издържат“ на бъдещи политически промени, каза тя.

Кристофър Джонстън, японският председател в Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS), друг мозъчен тръст в столицата на САЩ, също призна, че стъпките към изграждането на тристранните отношения остават „крехки“.

„Мисля, че е честно да се каже, че в Южна Корея усилията на президента Юн все още не са широко популярни. И в Япония има този постоянен рефрен на скептицизъм, че подобрението ще бъде трайно“, каза Джонстоун по време на разговор с репортери тази седмица.

„Така че мисля, че фокусът на тази среща и много от това, което предстои, е да се търсят начини за институционализиране на постигнатия напредък и да се направи по-трудно за бъдещите лидери в която и да е от тези страни да се отдръпнат от него ”, каза той.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР