Вашингтон. Очаква се Кристалина Георгиева да бъде утвърдена в сряда

...
Вашингтон. Очаква се Кристалина Георгиева да бъде утвърдена в сряда
Коментари Харесай

Reuters: Очаква се Кристалина Георгиева да бъде първият директор на МВФ от развиваща се икономика

Вашингтон. Очаква се Кристалина Георгиева да бъде одобрена в сряда като ръководещ шеф на Международния валутен фонд, което ще я направи първият представител на разрастваща се стопанска система, който ще оглави международната кредитна институция, предава Reuters .
С дясно центристки убеждения, израснала в България при комунизма, Георгиева си е построила известност, работейки в Световната банка, където тя беше основен изпълнителен шеф и излезе в отпуск по време на процеса на номиниране за началник на МВФ, и в Европейската комисия, където се изяви като непосредствен политик, защитаващ тъждество сред половете и водач в световната битка против изменението на климата.
Тя ще се сблъска с голям брой провокации като началник на МВФ – заемодател на страни в рецесия с един трилион $ кредитен портфейл на фона на закъснение на международната стопанска система, провокирано от ескалиране на комерсиалното напрежение сред Съединени американски щати и Китай.
Съединените щати, които имат най-голяма тежест в борда на МВФ, се отдръпнаха от многостранните съглашения и рисковете за разрастващите се пазари нарастват – в страни като Аржентина, която предходната година получи избавителен заем в размер на 57 милиарда $, най-големият, предоставян до момента от МВФ.
Във вторник борда на МВФ организира изявление с 65-годишната Георгиева, единственият претендент за поста на ръководещ шеф, като би трябвало да гласоподава за нейната номинация в сряда.
Гласуването е значително официално. Тя е подкрепена от френския президент Еманюел Макрон, предишния месец завоюва поддръжка от останалата част от Европейския съюз, както и безмълвната поддръжка на Съединени американски щати.
Източник от борда на МВФ съобщи пред Reuters, че Георгиева е подготвена за работата. „ Тя е убедила борда, че тя е водачът, от който се нуждае институцията “, сподели източникът, като приказва при изискване за анонимност, защото разискванията на съвета не са обществени.
Вероятното й одобрение породи огромна горделивост в родината й, като някои медии го дефинират като доказателство както за личните качества на Георгиева, по този начин и като дипломатически триумф на страната като цяло, разяснява организацията.
Георгиева ще размени Кристин Лагард, която стана първата жена, оглавила МВФ, когато зае поста през 2011 година
Преди да бъде назначена в Световната банка, Георгиева е заемала голям брой висши постове в Европейската комисия, в това число комисар по бюджета, и има дълбоки знания за разрастващите се пазари, обслужвани от Световната банка.
Скот Морис, старши помощник в Центъра за световно развиване, съобщи, че Георгиева бързо е съумяла да прокара промени, откакто влезе в ролята на втори човек в Световната банка при започване на 2017 година Тя е настояла за реализиране на консенсус за увеличение на капитала и пакет от промени за 13 милиарда $, контрактувани предходната година. Съгласно промените кредитирането на Китай и други по-заможни разрастващи се страни ще намалее за сметка на повече запаси, ориентирани към в действителност нуждаещите се страни.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР