Вашингтон. Обединените арабски емирства (ОАЕ) може да се оттеглят от

...
Вашингтон. Обединените арабски емирства (ОАЕ) може да се оттеглят от
Коментари Харесай

The Wall Street Journal: ОАЕ може да се откажат от сделката за закупуване на изтребители F-35 от САЩ

Вашингтон. Обединените арабски емирства (ОАЕ) може да се отдръпват от договорката за придобиване на изтребители F-35 от Съединени американски щати на стойност 23 милиарда $ поради настояванията, отправени от Вашингтон - Абу Даби да се дистанцира от Китай. Това заяви американското издание The Wall Street Journal , базирайки се на източници.

По-рано Bloomberg заяви, че Съединени американски щати оказват напън върху ОАЕ, принуждавайки ги в период от четири години да се отърват от оборудването и технологиите на китайската компания Huawei Technologies, употребявани в осведомителните мрежи на страната. Абу Даби, съгласно източници, упорства за по-дълъг интервал за последователно унищожаване на китайските артикули. Освен това настояванията на арабската страна са южнокорейска компания да даде опция на употребяваните до момента технологии.

Според източници на The Wall Street Journal управлението на емирствата счита поставените от Съединени американски щати условия за прекомерно обременителни. В тази връзка представители на управляващите в Абу Даби са изпратили писмо до управлението на Съединени американски щати, което съдържа опасност за отдръпване на ОАЕ от съглашението, в случай че настояванията на американската страна не бъдат оттеглени.

Източници на изданието потвърдиха приемането на писмото от американската администрация. В същото време изданието не изключва опцията договорката да не бъде осуетявана преди визитата на делегацията на ОАЕ в Съединени американски щати за договаряния в Пентагона, планувано за сряда.

В края на предходната година, по време на мандата на Доналд Тръмп, Държавният департамент на Съединени американски щати уведоми Конгреса за желанието си да даде публично позволение за продажба на до 50 изтребителя Lockheed Martin F-35 на ОАЕ, както и 18 разследващи MQ-9B дронове и други усъвършенствани оръжейни системи, на обща стойност 23, 37 милиарда $. Както означи вестник The Hill, договорката беше оповестена след съглашение за цялостно нормализиране на двустранните връзки сред Израел и ОАЕ.

През януари The Wall Street Journal заяви, че новата администрация на Вашингтон, водена от демократа Джо Байдън, е спряла продажбите на оръжие на Саудитска Арабия и ОАЕ. Според източници на вестника Вашингтон е желал да се увери, че американските оръжия няма да бъдат употребявани в Йемен.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР