Вашингтон. Израел има право да се защитава.“ Това са думите,

...
Вашингтон. Израел има право да се защитава.“ Това са думите,
Коментари Харесай

Бърни Сандърс: САЩ трябва да спрат да бъдат апологет на правителството на Нетаняху

Вашингтон. „ Израел има право да се пази. “ Това са думите, които чуваме както от демократическата, по този начин и от републиканската администрация, когато държавното управление на Израел с голямата си военна мощност реагира на ракетни офанзиви от Ивицата Газа, написа сенаторът Бърни Сандърс, евреин, на страниците на вестник The New York Times материал, показан без редакторска интервенция от името на създателя.

Нека бъдем ясни. Никой не спори, че Израел или което и да е държавно управление няма право на самоотбрана или на отбрана на своя народ. И по този начин, за какво тези думи се повтарят година след година, война след война? И за какво съвсем в никакъв случай не се задава въпросът: „ Какви са правата на палестинския народ? “

И за какво наподобява виждаме насилието в Израел и Палестина единствено когато ракети падат върху Израел?

В този миг на рецесия Съединени американски щати би трябвало да упорстват за неотложно преустановяване на огъня. Трябва също по този начин да разберем, че макар че „ Хамас “ изстрелва ракети в израелски общности, което е безусловно недопустимо, днешният спор не е почнал с тези ракети.

Палестинските фамилии в ерусалимския квартал „ Шейх Джара “ от доста години живеят под опасността от изселване, борейки се с правна система, предопределена да улесни насилственото им разселване. И през последните седмици екстремистките заселници усилиха напъните си да ги изгонят.

И, трагично, тези изселвания са единствено част от една по-широка система на политическо и икономическо подтисничество. От години следим задълбочаване на израелската окупация на Западния бряг и Източен Ерусалим и продължаваща обсада на Газа, които вършат живота на палестинците все по-непоносим. В Газа, която има към два милиона поданици, 70 % от младежите са безработни и нямат доста очаквания за бъдещето.

Освен това видяхме по какъв начин държавното управление на Бенямин Нетаняху работи за маргинализиране и демонизиране на палестинските жители на Израел, организира политики за заселване, предопределени да изключат опцията за решение с две страни и приема закони, които утвърждават систематичното неравноправие сред еврейските и палестинските жители на Израел.

Нищо от това не оправдава нападенията на „ Хамас “, които са опит за употреба на размириците в Ерусалим, или неуспехите на корумпираната и неефективна палестинска власт, която неотдавна отсрочи от дълго време закъснелите избори. Фактът обаче е, че Израел остава единствената суверенна власт на територията на Израел и Палестина и вместо да се приготвя за мир и правдивост, той укрепва своя неправдив и недемократичен надзор.

В продължение на повече от десетилетие от своето дясно ръководство в Израел, господин Нетаняху култивира все по-нетолерантен и властнически вид расистки шовинизъм. В неистовите си старания да остане на власт и да избегне наказателно гонене за корупция, господин Нетаняху легитимира тези сили, в това число Итамар Бен Гвир и неговата екстремистка партия " Еврейска мощ ", като ги включи в държавното управление. Шокиращо и тъжно е, че расистките тълпи, които атакуват палестинци по улиците на Ерусалим, в този момент имат посланичество в израелския Кнесет.

Тези рискови трендове не са присъщи единствено за Израел. По света, в Европа, Азия, Южна Америка и тук, в Съединени американски щати, следим възхода на сходни властнически националистически придвижвания. Тези придвижвания употребяват етническа и расова ненавист, с цел да изградят власт за корумпирани малцинства, а не разцвет, правдивост и мир за мнозина. През последните четири години тези придвижвания имаха другар в Белия дом.

В същото време следим възхода на ново потомство деятели, които желаят да построяват общества, учредени на човешките потребности и политическото тъждество. Видяхме тези деятели по американските улици предишното лято след убийството на Джордж Флойд. Виждаме ги в Израел. Виждаме ги в палестинските територии.

С новия президент Съединени американски щати в този момент имат опция да разработят нов метод към света - подобен, учреден на справедливостта и демокрацията. Независимо дали оказват помощ на бедните страни да получат имунизациите, от които се нуждаят, водят света към битка с изменението на климата или се борят за народна власт и човешки права по целия свят, Съединените щати би трябвало да водят, като предизвикват съдействието вместо споровете.

В Близкия Изток, където предоставяме близо 4 милиарда $ помощ годишно на Израел, към този момент не можем да бъдем апологети на дясното държавно управление на Нетаняху и неговото недемократично и расистко държание. Трябва да променим курса и да възприемем равносилен метод, който отстоява и ускорява интернационалното право във връзка с отбраната на цивилни жители, както и съществуващото законодателство на Съединени американски щати, съгласно което даването на американска военна помощ не би трябвало да разрешава нарушение на правата на индивида.

Този метод би трябвало да признае, че Израел има безусловно право да живее в мир и сигурност, само че това право имат и палестинците. Силно имам вяра, че Съединените щати би трябвало да играят съществена роля в подпомагането на израелците и палестинците в построяването на това бъдеще. Но в случай че Съединените щати желаят да бъдат благонадежден глас в региона на правата на индивида на международната сцена, ние би трябвало поредно да съблюдаваме интернационалните стандарти за правата на индивида, даже когато това е политически мъчно. Трябва да признаем, че палестинските права имат значение. Животът на палестинците има значение.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР