Вашингтон финансира с 53 милиона долара пълна модернизация на военната

...
Вашингтон финансира с 53 милиона долара пълна модернизация на военната
Коментари Харесай

САЩ влагат десетки милиони долари във военната база на Крит

Вашингтон финансира с 53 милиона $ цялостна рационализация на военната база на НАТО на остров Крит, предава   Гърция модернизира своята защита с техника и експерти на НАТО, оповестяват гръцките медии. Проектът включва  създаване на база за подводници и фрегати, които Алиансът ще има подготвеност да употребява за учения и защита в Егейско море. Предвижда се създаване и на складове за гориво на самолети, както и за образование на водачи. 

Новата военна база усилва мащабите на съществуващата база „ Суда “ на остров Крит. Авиобазата също се модернизира механически, само че и със експерти.

На остров Крит към този момент дойде американски боен транспортен съд с екипаж и няколко бойни самолета, оповестяват локалните медии. Американски експерти оперират и изследователски транспортен съд за качеството на морската вода към гръцкия остров.

Договорът за финансиране на военната мощност на Гърция от Вашингтон беше подписан при визитата на американския държавен секретар Майк Помпейо на остров Крит през септември предходната година. Кореспондентите на гръцките медии от Вашингтон оповестяват и за мощен американски интерес към гръцката военновъздушна база в Кавала.

Настъпи моментът, в който Съединени американски щати би трябвало съществено да обмислят прекратяването на американското наличие в авиобазата „ Инджирлик “ в Турция, тъй като тя се трансформира в риск за страната, коментира в същото време изданието The National Interest, представено от Агенция Фокус.

В момента Военновъздушните сили на САЩ имат около 5000 военнослужещи, разположени в авиобазата на НАТО в Турция. Продукт на Студената война, „ Инджирлик “ даде на Съединени американски щати летище навръх границите на някогашния Съветски съюз. Въпреки че не притежаваше съвсем никакъв потенциал, тя беше хазаин на въздушно крило, способно да доставя бързо стандартни и нуклеарни муниции в чувствителни региони на тогавашния Съветски съюз. Въпреки това, с края на Студената война през 1991 г. и възходящата енергийна самостоятелност на Съединени американски щати, въздушната база към този момент не е жизненоважна за ползите на националната сигурност на страната.

На фона на възходящото напрежение сред Турция и Европейския съюз, както и със Съединени американски щати, най-вече поради решението на Анкара да закупи от Москва съветската система за противовъздушна защита С-400, е време във Вашингтон да обмислят съществено да прекратят американско наличие в авиобазата.

„ Инджирлик “ е хазаин на части от военновъздушните сили на Съединени американски щати от 1955 г. насам. Първоначално тя носи името „ Адана “, но е преименувана през 1958 г. Настоящата американска ескадрила в базата 39-то въздушно крило на Военновъздушни сили на Съединени американски щати. Във военновъздушната база се съхраняват около 50 петдесет нуклеарни муниции.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР