Вашингтон е споходен от проредната екстравагантна идея - да подкопае

...
Вашингтон е споходен от проредната екстравагантна идея - да подкопае
Коментари Харесай

Вашингтон ще клати валутния борд на Хонконг

Вашингтон е споходен от проредната екстравагантна концепция - да подкопае основите на валутния ръб на хонконгския $ към зелените пари. Този път обаче президентът Доналд Тръмп нямал пръст в самодейността, заяви на 7 юли организация "Блумбърг ", като се базира на добре осведомени източници.

Предложението да се саботира борда, най-вероятно - посредством ограничение на опцията банки от Хонконг да купуват щатски долари, е било направено като част от по-широките полемики за наказания измежду екипа от съветници на държавния секретар Майк Помпео. Други членове на администрацията обаче се оповестили срещу предлагането, опасявайки се, че то ще навреди само на Хонконг и на Съединени американски щати, само че не и на Китай, настояват още осведомените с въпроса лица. И прибавят, че концепцията към момента не е показана във висшите кръгове на Белия дом, което допуска, че към момента не е призната задоволително съществено.

Главният приоритет на американците е да намерят способи да накаже банките, регистрирани в Хонконг, най-много "Ейч Ес Би Си холдингс ". Но версията с атакуването на валутния ръб се приема скептично от търговци и анализатори, които считат, че сходен акт е мъчно изпълним и по-скоро би уязвил ползите на Съединени американски щати. Тези подозрения бяха доказани и от пазарите на 8 юли, когато обменът на хонконгски долари остана в тесни граници наоколо до по-силната част на диапазона на търговия по отношение на зелените пари. Забелязва се и лек растеж на търсенето на хеджинкови договори против валутен риск, само че то остава доста под майския си връх.

Хонконгският борсов показател Hang Seng се колебаеше сред облаги и загуби до момента в който вложителите в акции осмисляха новината, само че се движеше като цяло в естетика с районните показатели. По-сериозни вреди понесоха акциите на "Ейч Ес Би Си " - най-едрият състезател в банковия бранш на Хонконг, които изгубиха 3.1% от пазарната си оценка. Вината на английската холдингова група е, че поддържа спорния закон за националната сигурност, гласуван от китайския парламент. Книжата на "Стандард чартърд ", която също изрази обществената си поддръжка за закона, пък поевтиняха с 2.5 %.

Може би най-важната причина за апатичната пазарна реакция е, че Хонконг има валутни запаси в размер на 445.9 милиарда щ. $, с които да пази борда.

Какво мислят специалистите:

Патрик Бенет - началник на отдела за макро тактика на Азия в канадската Canadian Imperial Bank of Commerce - дефинира като "забавна " концепцията на Вашингтон да принуди Хонконг да отстрани обвръзката на валутата си с американския $. Бенет счита, че тя е обречена на зрелищен крах.

Стийвън Инс - основен световен пълководец на финансовия анализатор AxiCorp - изброява аргументите, заради които хрумването на съветниците на Белия дом е неприятно и даже мъчно осъществимо. На първо място, директни "подривни " акции на Съединени американски щати против борда ще провокират неотложен отговор на Китай, който ще пусне на пазара американски активи, в това число ДЦК или акции. На второ място, сходни дейности ще дестабилизират валутните бордове на други валути в света към злените пари, изключително в Близкия изток. На трето място, невъобразимата неустойчивост, която ще провокират офанзивите против хонконгския ръб в основаната на щатския $ световна финансова екосистема, може да предизвика всеобщи продажби на щатските брсови показатели, което е безусловно неприемливо преди изборите за президент през ноември.

Ся Ли - основен икономист за Азия в испанската "Банко Билбао Биская Аргентария Хонконг " - показва, че е мъчно изпълнимо механически да се саботира борда и най-големият пострадал ще са Съединени американски щати. Просто тъй като той се поддържа от Хонконг, не се нуждае от утвърждението на американците и не е нещо, което те елементарно могат да манипулират. От техническа позиция е доста мъчно за Вашингтон да попречи на бизнеса да влага в територията или да ограничи достъпа на банките до щатски $.

Кари Ли - икономист в OCBC Wing Hang Bank - e уверена, че администрацията на Тръмп не осъзнава какъв брой рисковано е да нападна борда. Просто тъй като Хонконг е третия по размер и значение център за търговия в щатски долари. И в случай че валутата на града не може да се обвърже със зелените пари, това ще е неподходящо за Съединени американски щати, тъй като ще ограничи броя на транзакциите в американски долари и ще понижи доверието в тях.

За Беки Лиу - началник на поделението за макростратегия на Китай в "Стандард чартърд бенк " - е малко евентуално американците да се опитат да подкопаят борда на хонгонгския към щатския $. Въпреки че сходна чудноватост не е изключена поради отдръпването им от СЗО. В този смисъл по-скоро може да се очават не чак толкоз трагични ограничения, примерно, като се дефинират предели за банковите експозиции или за наличностите на щатските компании в хонконгски долари.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР