Вашингтон е готов да спре действието на разпоредба, позволяваща на

...
Вашингтон е готов да спре действието на разпоредба, позволяваща на
Коментари Харесай

САЩ заплашиха Русия с дефолт


Вашингтон е подготвен да спре действието на наредба, позволяваща на Русия да прави заплащания по облигации, разгласи в сряда министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън - ход, който усилва шанса Москва да не може да изплаща външния си дълг и да се окаже в дефолт, осведоми американският вестник " Политико ".
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 5399
Клаузата, която попада в режима на глобите на Съединени американски щати, позволяваше на Русия да обслужва външния си дълг до момента с утвърждението на Службата за надзор на задграничните активи на Министерството на финансите на Съединени американски щати (OFAC). Тя обаче изтича на 25 май.

" Очакването беше това да бъде лимитирано във времето. Разумно е евентуално да се чака разрешението да изтече ", сподели Йелън, говорейки пред кореспонденти в Бон, Германия, преди срещата на финансовите министри на Г-7. " Окончателното решение към момента не е взето, само че мисля, че е малко евентуално то да я продължим. "

Йелън разяснява и какво може да направи Западът във връзка с износа на съветски нефт - предмет на натоварен спор сега в Европейски Съюз, който желае да включи петрола в идващия си пакет от наказания, само че към този момент е блокиран от съпротивата на Унгария.

Един метод, сподели Йелън, е да се наложат мита или ценови таван върху износа на съветски нефт. " Парите от нефт и газ са доста забележителен източник на доходи за Русия ", сподели тя. " Бихме желали да създадем каквото можем, с цел да понижим тези доходи. "

" Тарифите, ценовите тавани, други благоприятни условия са на масата ", добави тя. " За Европа е значимо да избере най-хубавия си курс, само че ние продължаваме да водим тези диалози ". Вестникът прецизира обаче, че тази концепция към момента не е получила мощна поддръжка в Брюксел.

Говорейки в сряда в Брюксел, еврокомисарят по стопанската система Паоло Джентилони я дефинира като " много забавно предложение ", само че сподели, че Европейски Съюз към момента е фокусиран върху петролно ембарго. Той добави, че полемиката ще бъде възобновена в Бон на срещата на Г-7.

В по-широк проект Европа е разграничена във връзка с другите възможности на цялостното ембарго. Италия упорства за ограничение на цената на петрола, до момента в който Германия се съпротивлява на концепцията с претекста, че това ще накара Русия да спре доставките си.

Освен петрола, Йелън разяснява дебата дали Западът може да експроприира замразените руски  активи, с цел да финансира възобновяване на Украйна - концепция, която Европейската комисия изследва. Германският финансов министър Кристиан Линднер също го загатна в мнения, оповестени в сряда в Handelsblatt.

" Много е естествено, че като се имат поради големите опустошения в Украйна и големите разноски за възобновяване, които ще бъде изправена там, всички ние се надяваме Русия да заплати най-малко част от цената ", сподели тя. Но конфискуването на близо 300 милиарда евро активи на съветската централна банка, държани отвън Русия, " не е нещо, което е законово позволено в Съединените щати ", предизвести тя.

" Други страни също имат правни проблеми към това ", сподели тя. " Наистина има редица проблеми и диалозите занапред стартират ".

Подобен внимателен звук изрази изпълнителният вицепрезидент на Еврокомисията Валдис Домбровскис, който приказва в сряда в Брюксел.

" Първо вършим правната оценка и по-късно вземаме решение за идващите стъпки ", сподели той.

Що се отнася до активите, замразени от страните от Европейски Съюз вследствие на наказания против регистрирани компании и физически лица — които през април възлизаха на близо 30 милиарда евро — Домбровскис сподели, че сходен ход би трябвало да бъде " изработен въз основа на наказателното право " във всяка страна от Европейски Съюз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР