Вашингтон. Бившият американски посланик в Румъния Марк Гитенщайн може да

Вашингтон. Бившият американски посланик в Румъния Марк Гитенщайн може да ...

Axios: Бившият посланик на САЩ в Румъния може да стане постоянен представител на страната в ЕС


Вашингтон. Бившият американски посланик в Румъния Марк Гитенщайн може да заеме поста на постоянен представител на Съединените щати в Европейския съюз, а старшият съветник на Държавния департамент Джули Смит - постоянен представител на САЩ в НАТО. Това съобщи в неделя информационният портал Axios, позовавайки се на свои източници.

Според тях някои от съветниците на Джо Байдън искат Белият дом да обяви кандидати за постовете на постоянните представители на страната в ЕС и НАТО преди първото пътуване на американския президент в чужбина. Ръководителят на администрацията на Вашингтон ще посети Великобритания и Белгия на 11-14 юни, където ще вземе участие в срещите на върха на Г7 (САЩ, Великобритания, Италия, Канада, Франция, Германия и Япония), НАТО и САЩ -ЕС.

Президентът започна да разглежда кандидатите за поста на постоянни представители още през март, но според портала той все още не е взел окончателно решение, но е склонен да избере Гитенщайн и Смит.

В момента специалистът по международно право е нает в адвокатската кантора Mayer Brown. Той също така е в борда на директорите на Фондация Байдън. Немскоговорящият Смит е един от заместниците на помощника на Байдън по национална сигурност по време на мандата му като вицепрезидент на САЩ.

Превод и редакция: Иван Христов

Източник: focus-news.net