Вашингтон/Берлин. Германия е ключов съюзник на САЩ в Европа и

...
Вашингтон/Берлин. Германия е ключов съюзник на САЩ в Европа и
Коментари Харесай

Defense News: Санкциите срещу „Северен поток 2“ може да скарат САЩ и Германия

Вашингтон/Берлин. Германия е основен съдружник на Съединени американски щати в Европа и глобите против плана за газопровода „ Северен поток 2 “ могат да ги скарат, разясняват в редакцията на Defense News . Освен това, обратно на общоприетото разбиране, въздействието, което Русия е в положение да упражни върху Европа благодарение на доставките на газ, не нараства, а в противен случай, понижава.

В диалог с немския външен министър Хайко Маас държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен съобщи, че Вашингтон има намерение да наложи наказания против всички компании, които ще вземат участие в газопровода „ Северен поток 2 “, написа някогашният чиновник на Националния съвет за разузнаване на Съединени американски щати Юджийн Румер.

Според него газопроводът се е трансформирал в сериозна спънка за развиването на връзките сред Съединени американски щати и Германия. Вероятно администрацията би желала да наложи наказания единствено против съветски компании, само че конгресмените очевидно ще изискват оптимални ограничения.

Авторът на публикацията назовава обстановката със „ Северен поток “ последният образец за това по какъв начин във Вашингтон глобите заместват политиката по отношение на Русия. Той отбелязва, че Съединени американски щати не престават да се пробват да принудят Русия да промени държанието си, само че това има дребен или никакъв резултат. В същото време и двете американски партии са съгласни за глобите, което е необичайност. Така че това единогласие способства за продължение на плануванаъа политика, без значение от непосредствения резултат на глобите или техните евентуални дълготрайни последствия.

Един от главните причини против построяването на „ Северен поток 2 “ е, че той ще разреши на Русия да се утвърди в доставките на енергийни запаси за Европа. Всъщност на Русия в този момент се падат 45% от вноса на газ в Европа, до момента в който през 1990 година той е бил 75%.

Що се отнася до петрола, делът на Русия е съвсем 30%. Но никой не споделя, че Русия въздейства на Европа посредством търговията с нефт. Според създателя повода е елементарна: цената на петрола се дефинира на борсата и Русия не я управлява.

Но с помощта на европейските промени, вложенията и диверсификацията на доставчиците, въздействието на Русия върху Европа понижа и цената на природния газ стана по-привлекателна. Предвид уговорката на Европа към зелената сила, тежестта на Русия в европейските каузи ще продължи да понижава. В същото време Русия към този момент е вложила 11 милиарда $ в тръбопровода, тъй че няма да го изостави.

Авторът на публикацията напомня, че след 2014 година на Русия бяха наложени доста наказания, само че те не я принудиха да се откаже от политиката си. Напротив, тя единствено стана по-смела. В същото време, преди, след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати приканиха американските компании да си сътрудничат с Русия, да влагат в съветска сила и бизнес.

Иронията на глобите за „ Северен поток 2 “ е, че Германия е основен съдружник на Съединени американски щати, без нея нямаше да има антируски наказания. А заканите за наказване на Германия звучат още по-странно, като се има поради, че самите Съединени американски щати купуват нефт от Русия. През 2020 година тези количества доближиха повече от половин милион барела дневно.

Байдън даде обещание, че ще възвърне връзките с европейските съдружници, които пострадаха доста по време на администрацията на Тръмп. И е допустимо глобите поради „ Северен поток 2 “ да не навредят на основния съдружник на Съединени американски щати в Европа. Авторът на публикацията в Defense News приканва за директни договаряния с Берлин за превъзмогване на обстановката.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР