ВАШИНГТОН (АП) — Висши служители на администрацията на Байдън се

...
ВАШИНГТОН (АП) — Висши служители на администрацията на Байдън се
Коментари Харесай

Байдън обмисля нови гранични ограничения и ограничения за предоставяне на убежище, докато се опитва да постигне сделка в Сената за помощ за Украйна

ВАШИНГТОН (АП) — Висши чиновници на администрацията на Байдън се трудеха в сряда, с цел да се опитат да реализират договорка в последната минута за военновременна помощ за Украйна като се съгласи с настояванията на републиканците в Сената за подсилване на граничните политики сред Съединени американски щати и Мексико за понижаване на пропускателните пунктове.

Министърът по вътрешната сигурност Алехандро Майоркас се очакваше да възобнови договарянията с договарящите в Сената даже като бранители на имигрантите и членове на Демократическата партия на президента Джо Байдън Партията беше разтревожена от обсъжданите политики. Някои възнамеряваха да стачкуват в Капитолия, предупреждавайки за връщане към рестриктивните мерки, сходни на Тръмп.

Конгресът би трябвало да напусне Вашингтон в четвъртък, оставяйки малко време за реализиране на съглашение по настояването на Байдън за $110 милиарда за Украйна, Израел и други потребности на националната сигурност. Но чиновници на Белия дом и основни договарящи в Сената наподобява стесняват листата с цели за стягане на границата сред Съединени американски щати и Мексико и унищожаване на някои неотдавна пристигнали мигранти, които към този момент са в Съединени американски щати, което поражда очаквания, че рамката може да бъде наоколо.

„ Това е мъчно, доста мъчно “, сподели водачът на болшинството в Сената Чък Шумър, D-N.Y., в тирада в Сената в сряда. „ Но ние сме изпратени тук да вършим сложни неща. “

Сред предложенията, които се разискват съществено, съгласно няколко души, осведомени с частните диалози, са проектите да се разреши на чиновниците от вътрешната сигурност да спрат мигрантите да аплайват за леговище на южната граница на Съединени американски щати, в случай че общият брой пресичания надвишава дневния потенциал от почти 5000. Някои общи суми за един ден тази година са надхвърлили 10 000.

Също по този начин се разискват оферти за задържане на хора, търсещи леговище, на границата, в това число фамилии с деца, евентуално с електронни системи за наблюдаване.

Преговарящите също обмислят способи да разрешат на управляващите бързо да отстраняват мигранти, които са били в Съединените щати за по-малко от две години, даже в случай че са надалеч от границата. Но тези премахвания ще се разширят единствено за хора, които или не са поискали леговище, или не са били утвърдени да влязат в системата за леговище, съгласно един от хората, осведомени за договарянията.

Политиките наподобяват тези на президента Доналд Тръмп Републиканската администрация се опита да понижи граничните пунктове, само че доста от тях бяха сполучливо оспорени в съда. Ако Конгресът ги одобри като закон, това ще даде на бранителите на имиграцията доста малко правно съображение да оспорват рестриктивните мерки за тези, които търсят леговище.

Застъпниците на имигрантите, които възнамеряват демонстрации в Капитолия в сряда, предизвестиха за връщане към антиимигрантските политики и сложиха под подозрение дали въобще биха се заели с проблемите на границата.

„ Никога не бих го направил Представих си, че в миг, в който имаме либерален Сенат и либерален Белия дом, ние идваме на масата и предлагаме някои от най-драконовските имиграционни политики, които в миналото са съществували “, сподели Марибел Ернандес Ривера, шеф на политиката на Американския съюз за цивилен свободи и държавни каузи.

Преговорите в Сената също по този начин реализираха известно съглашение за повишение на прага за хората да изискат леговище при първични надеждни инспекции на страха.

Дори в случай че договорка може да бъде реализирана и призната в Сената, ръководителят на Камарата на представителите Майк Джонсън от Луизиана, републиканец, също ще би трябвало да прокара законодателството през своята камара, където евентуално ще има съпротива и от двете партии. Твърдолинейните консерватори се оплакват, че предложенията на Сената не стигат задоволително надалеч, до момента в който прогресивните демократи и испаноговорящите законодатели се опълчват на спирането на достъпа до леговище.

По-рано през седмицата доста членове на Капитолия предвидиха, че договорка преди Конгресът да замине за ваканционна отмора беше малко евентуално. Песимизмът беше висок даже откакто украинският президент Володимир Зеленски посети във вторник и прикани депутатите да възобновят поддръжката си за защитата на страната му против нашествието на Русия.

Но откакто Майоркас се срещна с основни договарящи в Сената за съвсем два часа във вторник, законодателите се появиха с ново възприятие на оптимизъм.

Сен. Крис Мърфи от Кънектикът, който управлява договарянията за демократите, сподели, че срещата е включвала „ група, която може да реализира тази договорка, в случай че всички са подготвени да я приключат. “

___

Автори на Асошиейтед прес Elliot Spagat, Seung Min Kim и Rebecca Santana способстваха за този отчет.

Източник: apnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР