Вашингтон. Ако руската инвазия се възобнови, Украйна е готова да

...
Вашингтон. Ако руската инвазия се възобнови, Украйна е готова да
Коментари Харесай

Foreign Policy: Украйна е готова да воюва с Русия до „последна капка кръв“

Вашингтон. Ако съветската инвазия се възобнови, Украйна е подготвена да се бие " до последната капка кръв ", сподели Андрий Йермак, който е началник на президентската администрация и всъщност е консултант по националната сигурност. Високопоставеният украински водач даде изявление за американското списание Foreign Policy след диалога във вторник сред президента на Съединени американски щати Джо Байдън и съветския му сътрудник Владимир Путин. Разговорът се организира в миг, когато Съединените щати и техните съдружници се стремят да възпират Русия от военни дейности, които американското разузнаване счита за неизбежни.

Според Йрмак договарянията, извършени във вторник, са добър знак. Важно е също, че Съединените щати се стремят да играят по-активна роля в мирния развой. Йермак, който беседва няколко пъти с американския си сътрудник, съветника по националната сигурност Джейк Съливан, през последните седмици съобщи, че Украйна е получила „ невиждана поддръжка “ от съдружниците по отношение на натрупването на съветската военна формация. „ Важно е тези думи да се трансфорат в на практика дейности “, сподели той.

Вашингтон работи в тясно съдействие със съдружниците в Европа, с цел да приготви съгласуван отговор. Администрацията организира диалози с европейски държавни глави преди и след диалозите на Байдън с Путин и продължава да споделя разследваща информация за съветската опасност със съдружниците. Съливан акцентира тази седмица, че американският отговор на съветската инвазия в Украйна ще надвиши много сдържания отговор на дейностите на Русия в Източна Украйна и анексирането на Крим през 2014 година, както е илюстрирано от глобите.

„ Сега сме подготвени да създадем това, което не направихме през 2014 година “, сподели Съливан във вторник след диалози на брифинг за пресата.

В началото на ноември управлението на украинското военно ведомство се опита да омаловажи сериозността на известията в медиите за нова централизация на съветски войски покрай границите на Украйна. Йермак отхвърли да разяснява тези изказвания на Министерството на защитата, само че означи, че разузнаването на страните сътрудници е помогнало да се предизвести Украйна за опасността от военна офанзива от Русия и опитите да се дестабилизира страната от вътрешната страна. Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен " ясно " очерта опасенията на Съединени американски щати на 2 ноември по време на среща със Зеленски в Глазгоу, Шотландия, в коридорите на срещата на върха за климата.

По време на двучасовия видеоразговор във вторник Байдън предизвести Путин, че при положение на съветска инвазия Съединени американски щати неотложно ще усилят военната помощ за Украйна и ще укрепят бойните качества на съдружниците от НАТО в Източна Европа, против което съветският президент остро възрази. Освен това Киев ще получи спомагателна военна помощ от Пентагона, която е включена в годишния бюджет за защита. Законът за военните заеми евентуално ще бъде признат до края на годината след дълги и напрегнати договаряния. Конгресът усили годишната помощ за украинската войска до 300 милиона $, 20% повече от първичната оферта на Байдън, и даде обещание спомагателни 600 милиона $ в Европейската самодейност за въздържане, която има за цел да помогне на Европа да предотврати съветската експанзия.

В същото време диалозите на Байдън с Путин породиха опасения, че администрацията ще заеме по-сговорчива позиция по отношение на Русия. Това не се хареса доста на Конгреса. В сряда Байдън беше оптимист, че Съединените щати могат да проведат диалози на високо равнище със съдружниците си до петък, с цел да обсъдят претенциите на Русия против НАТО, както и дали страните могат да реализират компромис по източния фронт на Украйна. Путин, в тирада предходната седмица, предизвести НАТО против по-нататъшно разширение на изток.

Вашингтон също със забавяне се зае с различен огромен съветски план - газопровода " Северен поток-2 ", който заобикаля Украйна и заплашва да усили енергийния напън на Русия върху Европа. Човек № 3 на Държавния департамент Виктория Нюланд сподели на чуване в Сената във вторник, че газопроводът може да се смята за мъртъв при положение на съветска офанзива. Но съперниците на плана означават, че по това време към този момент може да е прекомерно късно. Централна и Източна Европа от няколко години приканват Вашингтон да заеме по-твърда позиция по газопровода, което би предиздвикало Русия да удвои директните си доставки на газ за Европа. Но вместо това Байдън даде зелена светлина както на плана, по този начин и на Русия предходната година.

„ Вярваме, че решението на (американската) администрация през май да се откаже от наложителните наказания против „ Северен поток 2 “ укрепи увереността на (на Русия), че тя може да разшири експанзията си ()срещу Украйна) безнаказано “, написа в „ Туитър “ в сряда ръководителят на украинската държавна енергетика компания „ Нафтогаз “, Юрий Витренко. Европа към този момент е в хватката на енергийна рецесия, а несъразмерните цени на газа подвигат цените на тока до рекордно високи равнища. „ При тези условия, откакто газопроводът стартира да действа, ще бъде още по-трудно от политическа позиция да се наложат наказания против него. Тогава на европейските консуматори ще би трябвало да се каже за какво са останали без отопление измежду зима заради някакъв тип наказания “, сподели Витренко за Foreign Policy.

Разправиите сред администрацията на Байдън и републиканците в Конгреса във вторник станаха обществени, когато сенаторът републиканец Тед Крус разкритикува Нюланд, заявявайки, че решението на Съединени американски щати да анулират глобите против „ Северен поток-2 “ е окуражило руснаците.

Въпреки нарастването на бюджетните заеми в закона за разноските за защита, администрацията на Байдън не удовлетвори изцяло молбата на Киев за доставка на оръжия, в която украинците включиха противовъздушна защита, военноморска защита и отбрана против електронни офанзиви, които сигурно биха придружавали съветска сухопътна инвазия. Вместо това Съединените щати желаят да доставят „ по-отбранително военно съоръжение от това, което към този момент сме им дали “, сподели Нюланд пред депутатите. Пентагонът съобщи в сряда, че ще приключи доставката на леки оръжия и муниции като част от пакета за военна помощ от 60 милиона $, утвърден за Украйна през септември.

Байдън сподели в сряда, че Съединените щати няма да изпращат войски за отбрана на Украйна, тъй като тя не е член на НАТО. Въпреки това Foreign Policy заяви в понеделник, че администрацията обмисля изпращането на спомагателни инструктори за образование и че Украйна е поискала от Пентагона да изпрати служещи в Националната армия на Съединени американски щати, които да организират военно образование, по-близо до фронтовата линия.

Досега администрацията на Байдън се концентрира основно върху икономическите закани. Тя обмисля да изключи Русия от банковата платежна система SWIFT, която се счита за гръбнака на международните финанси, ако съветският водач реши да извърши нова инвазия.

Докато чиновници на западното разузнаване се притесняват, че Путин ще се възползва от опцията да вкара войските си надълбоко в украинска територия, съветските дисиденти (и някои американски служители) си спомнят за цинковите ковчези, с които приключи злощастното руско навлизане в Афганистан. Путин обществено съжали за разпадането на Съветския съюз по време на неотдавнашните си изявления, предизвиквайки паника измежду американските публични лица, само че те показват несигурното икономическо възобновяване и отрицателните последствия от ареста на дисидента Алексей Навални, виждайки това като признаци на политическа раздразнителност.

„ Ето до какво докара политиката на Путин и той би трябвало да го разбере “, сподели Нюланд в речта си в Конгреса във вторник. - Гражданите на Русия нямат потребност от война с Украйна. Те не желаят вкъщи да се завръщат ковчези. "

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР