Вашингтон. Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън заплашва, че

...
Вашингтон. Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън заплашва, че
Коментари Харесай

Washington Post: САЩ ще ударят стратегическите отрасли на Русия с ново оръжие

Вашингтон. Администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън заплашва, че в случай че Русия нахлуе в Украйна, ще бъде прибавен нов надзор върху износа, с цел да навреди на стратегическите съветски промишлености - от изкуствен интелект и квантови технологии до гражданския авиокосмически бранш, написа The Washington Post , базирайки се на източници в Белия дом.

Администрацията може също да реши да употребява този надзор по-широко, с цел да лиши евентуално съветските жители от смарт телефони, таблети и игрови конзоли, настояват американски чиновници.

Преди това такова „ оръжие “ е употребявано единствено един път - за практическото изваждане от строя на китайския софтуерен колос Huawei.

Става втъпрос за правилото за задгранични артикули, което оказа помощ Huawei през предходната година да претърпи замайващ спад от 30% от догодите си на годишна база.

Привлекателността на това предписание идва от обстоятелството, че съвсем цялата електроника в наши дни включва полупроводници – дребните съставни елементи, от които зависят всички модерни технологии, от смарт телефони през самолети до квантови компютри. И съвсем няма полупроводникови детайли на нашата планета, които да не са направени с американско съоръжение или създадени благодарение на американски програмен продукт. С правилото за директни задгранични артикули администрацията на Байдън може да се опита да принуди компании от други страни да спрат да изнасят такива артикули за Русия.

Сега чиновници във Вашингтон споделят, че работят със своите европейски и азиатски съдружници, с цел да основат версия на правилото, която има за цел да спре потока от съществени съставни елементи към промишленостите, в които съветският президент Владимир Путин има огромни упоритости. Например гражданската авиация, морското мореплаване и високите технологии.

Опитите за потребление на надзор върху износа могат да се сблъскат с опозиция от американските и европейските бизнес общности, които се притесняват, че потреблението на този механизъм може да докара до съветски ответни удари в други области - и в последна сметка да принуди задгранични компании да изключат американските технологии от своите артикули на стадия на разработка. Всичко е обвързвано с това, че разпространяването на правилото не е върху една компания, а върху цяла страна или цели промишлености на тази страна, е невиждано.

Анализатори споделят, че Русия е уязвима, тъй като не създава потребителска електроника или чипове в огромни количества. По-специално, тя не създава полупроводници от най-голям клас, нужни за модерна скорост на пресмятане. Тази област е доминирана от Тайван, Южна Корея, Съединени американски щати, Европа и Япония.

Американски чиновници обаче споделят, че администрацията на Байдън към момента не е решила дали да ограничи контрола върху износа единствено до стратегическите браншове на съветската стопанска система или да го разшири до ежедневните устройства.

Белият дом споделя, че може също да удари Русия със възбрана за експорт, сходна на тази за Иран, Куба, Сирия и Северна Корея. Подобна възбрана, съгласно специалисти, евентуално ще засегне съществена електроника, елементи за самолети, телекомуникации и програмен продукт. Износът на такива артикули от Съединени американски щати за Русия обаче е относително дребен, тъй че мярката ще има стеснен резултат, в случай че други страни не вкарат сходни забрани на собствен ред.

Целенасоченото потребление на правилото за директни задгранични артикули може да бъде удар за съветските въоръжени сили, които разчитат на чипове „ Елбрус “. Последните, въпреки и създадени в Русия, се създават в Тайван в завода на компания TSMC.

Ако Съединените щати забранят на TSMC да доставя тези чипове на Русия, така както сполучливо забрани на същата компания да доставя на Huawei, специалистът по електроника Костас Тигос споделя, че този ход ще има „ унищожителен резултат “.

Анализатори споделят, че западните мултинационални компании евентуално ще съблюдават контрола върху износа, защото всички производители на чипове в Съединени американски щати включват клаузи в своите контракти, изискващи клиентите да съблюдават експортните правила на Съединени американски щати.

Съединените щати, както пишат The Washington Post, също по този начин имат „ мощна бухалка “, с която могат да принудят всяка компания да съблюдава това предписание. Вашингтон може да сложи всяка компания-нарушител в един тип черен лист на Министерството на търговията на Съединени американски щати, което на процедура не разрешава на американските компании да продават своите технологии на такива извършители.

Междувременно, съгласно анализатори, обаче Китай също може да даде на Русия някакъв излаз. Китай към този момент е главен снабдител на електроника за Русия. През 2020 година той съставлява към 70% от съветския импорт на компютри и смарт телефони.

Според анализатора на IDC Саймън Бейкър, китайските производители може да решат да продължат да продават електроника на Русия, даже в случай че техните артикули употребяват американски технологии.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР