Вашингтон. Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън одобри плановете

...
Вашингтон. Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън одобри плановете
Коментари Харесай

The Telegraph: Нарастващото напрежение с Москва не попречи на Вашингтон да одобри разширяването на мисията на МКС

Вашингтон. Администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън утвърди проектите за удължение на употребата на Международната галактическа станция до 2030 година, макар възходящото политическо напрежение с Русия, означават в редакцията на английския вестник The Telegraph .

Благодарение на съглашение, подписано през 1998 година, станцията обезпечи интернационално съдействие в космоса в продължение на две десетилетия, значително незасегнато от политически въпроси на Земята.

Както напомня изданието, Национално ръководство по въздухоплаване и проучване на галактическото пространство (НАСА) разгласи в допълнение финансиране на идващия ден, откакто съветският президент Владимир Путин предизвести Байдън за цялостно спиране на връзките с въвеждането на нови наказания против Украйна. Според шефа на НАСА Бил Нелсън МКС е от изгода освен за науката, само че и за дипломацията.

„ Международната галактическа станция е маяк за спокойно интернационално научно съдействие и носи голям теоретичен, учебен и софтуерен прогрес в интерес на човечеството в продължение на повече от 20 години “, сподели Нелсън.

В началото на септември 2021 година ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин беше по-лаконичен в изявление за американския ефирен канал CNN. „ Това е семейство, разводът в станцията е неосъществим “, сподели генералният шеф на съветската държавна корпорация за галактически действия.

В допълнение, известието за в допълнение финансиране за Международната галактическа станция пристигна, когато Китай се обрисува като „ все по-сериозен кандидат в галактическата конкуренция “.

Въпреки това, както отбелязва The Telegraph, МКС остарява, по отношение на което Съединени американски щати към този момент възнамеряват еволюционен преход към други платформи. По този въпрос Съединени американски щати разчитат на проекти за основаване на галактически станции от частните компании Blue Origin на американския бизнесмен Джеф Безос, Nanoracks и Northrop Grumman. Въпреки това е малко евентуално те да бъдат подготвени преди края на десетилетието, което се счита за един от факторите, повлияли на решението за удължение на задачата на галактическата станция.

„ Много пари са вложени в галактическата станция. Те не желаят да изхвърлят милиардите долари, които към този момент са вложили. Космическата станция би трябвало да бъде сменена, само че от кое място ще вземат парите за това, както и за програмата „ Артемида “ за изпращане на астронавти на Луната до 2025 година “, разяснява Джонатан Макдауъл, астрофизик от Харвард-Смитсънския център.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР