Варшава. Срещата на страните от така наречената Букурещката деветка (Полша,

...
Варшава. Срещата на страните от така наречената Букурещката деветка (Полша,
Коментари Харесай

Фонд за стратегическа култура : Букурещката деветка като американски проект за Европа

Варшава. Срещата на страните от по този начин наречената Букурещката деветка (Полша, Румъния, Словакия, Унгария, Литва, Латвия, Естония), провела се на 8 юни във Варшава с присъединяване на високопоставени представители на НАТО, завърши с подписването на взаимна декларация с апел да се ускори наличието на Алианса в Източна Европа по море, суша, въздух и киберпространство за " въздържане " на Русия. Декларацията ще бъде показани на срещата на високо ниво на НАТО в Брюксел на 11 и 12 юли, предава " Фонд за стратегическа просвета "
Букурещката деветка е дете на Северноатлантическия алианс, появило се на света през 2014 година и предопределено за консолидация на източния фланг на НАТО. В групата влязоха новаците в " европейския дом " - страните от млада Европа (бившите страни от Варшавския контракт и някогашните руски балтийски републики). Членовете на деветката обявиха, че са подготвени да усилят своите разноски за защита към 2024 година до 2% от Брутният вътрешен продукт, а също по този начин да поддържат курса на Украйна, Грузия, Молдова и балканските страни за влизането в Европейски Съюз и НАТО.
За разширението на Алианса на Изток се приказва задоволително транспарантно в декларацията на деветте: " Ние уверено поддържаме своите отговорности по усилването на стабилността на територията на НАТО за противопоставяне на вероятните закани и провокации, от обичайна и хибридната война до тероризма, всеобщата миграция и разпространението на оръжията за всеобщо поразяване ".
От 2017 година страните от деветката започнаха значително да усилват своите разноски за защита: Румъния с 50%, Унгария, Словакия и България - с 30%, Полша, Чехия и Естония - с 15-25%, Литва и Латвия - двойно. В безспорни числа това са общо 24 милиарда $, което е с 15% повече в сравнение с през 2014 година
Най-напред от всички е Полша с боен бюджет от 11,5 милиарда $, след нея Румъния с 3,7. От цялата деветка тези две страни купуват най-скъпото военно съоръжение, в това число американски ракети " Пейтриът " и реактивни системи за залпов огън " Химарс ". В близко време Румъния ще закупи от Съединени американски щати 30 изтребителя Ф-15 (довеждайки количеството им в своите Военновъздушни сили до 40) и 227 бронирани машини " Пираня ". Сега Полша заема трето място измежду европейските членове на НАТО (след Турция и Гърция) по брой танкове в своите въоръжени сили.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР