Варненският окръжен съд призна за виновен 50-годишния Антон Т., който

...
Варненският окръжен съд призна за виновен 50-годишния Антон Т., който
Коментари Харесай

5 години затвор за мъж, пребил жена си до смърт във Варненско

Варненският областен съд призна за отговорен 50-годишния Антон Т., който на 13 юни 2020 година в село Аврен пребил дамата, с която съжителствал, а месец по-късно тя умряла.

За осъщественото закононарушение, съдът му наложи наказване „ отнемане от независимост “ за период от 5 години, което да изтърпи при първичен общ режим, оповестиха от пресцентъра на институцията за Moreto.net.

Петчленният правосъден състав, състоящ се от двама съдии и трима правосъдни заседатели, го оправда по в началото повдигнатото обвиняване съзнателно да е умъртвил дамата, с която съжителствал, в изискванията на домашно принуждение, по изключително непосилен за убитата метод и с особена свирепост.

Съдът почете предявените цивилен искове, представляващи обезщетение за породени неимуществени вреди вследствие на закононарушението. Антон Т. е наказан да заплати на сина на починала жена сумата от 150 000 лв.. Той следва да заплати и по 80 000 лв. на всеки един от родителите на умрялата, като съдът отхвърли исковете за разликата до цялостния размер от 150 000 лв., като недоказани.

На други двама родственици, Антон Т. следва да заплати по 40 000 лева на всеки, като бяха отхвърлени предявените от тях цивилен искове за разликата до 75 000 лв., като недоказани. Всички компенсации се дължат ведно със законната рента, считано от датата на увреждането – 11.07.2020 година, до окончателното погашение на сумата.

Делото се преглежда от Окръжен съд – Варна за повторно, откакто присъдата постановена през април 2022 година беше анулирана от Варненският апелативен съд, а производството върнато за разглеждане от нов състав.

Антон Т. и 32-годишната Гина Ив. живеели на фамилни начала в къщата на майката на наказания в Аврен. На 13 юни 2020 година той отишъл до хранителен магазин в селото, който работил и като питейно заведение и почнал да употребява алкохол. Вечерта, към 20,30 ч. към пиещите се включила и Гина Ив. Към 21,30-22,00ч. двамата тръгнали да се прибират.

В къщата Антон се държал нападателно към дамата, като с пестник счупил стъклото на една от вратите в дома и нарязал ръката си. Направените голям брой експертизи сочат, че мъжът нанесъл най-малко пет удара с пестник в региона на главата на дамата, след което двамата легнали да спят.

В идващите три дни Гина лежала, дишала мъчно и не била контактна. Антон не повикал доктор, нито се погрижил за нея. Намерил превоз и отишъл до незабавния център на МБАЛ „ Св. Анна “ във Варна, защото се оказало, че е прерязал артерия. Познати на дамата не я били виждали от няколко дни и решили да отидат до къщата, с цел да ревизират какво се случва с нея. Притеснени от типа и положението и́ помолили Антон да извика медицински екип, само че той отказал.

Жената била призната в болница в кома, като по този начин и не пристигнала в схващане. Съдебно-медицинските експертизи сочат, че причина за гибелта и́ е мозъчна контузия, която в своето клинично протичане се усложнила с развиване на двустранна абцесираща бронхопневмония. Според движимостите лица нанесените травматични увреждания са в причинна връзка със смъртния излаз за дамата.

Мотивите към присъдата ще бъдат направени от съда в законоустановения период. Присъдата може да бъде протестирана или обжалвана пред Апелативен съд – Варна в 15-дневен период от през днешния ден.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР