Варненският окръжен съд отмени постановлението на местната прокуратура за прекратяване

...
Варненският окръжен съд отмени постановлението на местната прокуратура за прекратяване
Коментари Харесай

Прокуратурата е разследвала немарливо трагедията в кв. Аспарухово

Варненският областен съд анулира постановлението на локалната прокуратура за преустановяване на следствието за наводнението в кв. Аспарухово преди четири години. Заради изобилните дъждове и безхаберието на управляващите на 19 юни 2014 година кварталът бе залят, което аргументи гибелта на 13 души. Варненският областен съд счита, че прокуратурата не си е свършила работата и не е провела " всестранно и цялостно " следствие, което прави актът за преустановяване на делото незаконосъобразен.

Съдът връща делото на прокурора за в допълнение следствие след частна тъжба от Ангел А.. Според магистратите прокуратурата би трябвало да откри дали има позволени нарушавания от длъжностни лица, които да са в директна връзка с наводнението.

" Ако има такива, съответните длъжностни лица били ли са длъжни и могли ли са да плануват публично рисковите последствия? ", пита съдът

В определението на Варненския областен съд се споделя, че при образуването на позицията си прокурорът просто е обобщил заключенията на движимостите лица, което е довело до ограничение на правата на страните в процеса. Определението на съда може да се стачкува пред Апелативен съд – Варна.

Веднага след наводнението, във варненския общински съвет бе образувана група от седем общинари, които направиха изследване на аргументите за нещастието. Те доближиха до извод, че става дума за тотално безхаберие от управляващите. Приливната вълна в " Аспрахуво " потегли от непочистени дерета над квартала (местността Джанавара), които преляха и приливната вълна умъртви хората.

Оказа се, че тогавашният кмет на регион " Аспарухово " Йордан Николов на два пъти е желал пари за незабавно разчистване на деретата тъкмо преди нещастието, само че такива не са дадени. В същото време в бюджета на общината за 2014 година е имало 200 000 лева, планувани за разчистване на дерета, от които не е усвоен нито лев.

Другият проблем бе противозаконната сеч в Джанавара. Общинарите схванаха, че никой служител не си е мръднал пръста да направи инвентаризация на обезлесените площи. Подобно е ситуацията и с допускането на нелегално строителство в региона.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР