Варненският окръжен съд определи мерки за неотклонение – парична гаранция“

...
Варненският окръжен съд определи мерки за неотклонение – парична гаранция“
Коментари Харесай

Варненският съд пуска под парична гаранция хванатите иманяри

Варненският областен съд дефинира ограничения за неотклонение – „ парична гаранция “ и „ подписка “ на двама мъже, привлечени като обвинени за противозаконното владеене на културно-исторически полезности, оповестяват от съда за Moreto.net

Преди дни - на 11 декември, 53-годишният Станьо. С., синът му и 46-годишният Ивелин С. били арестувани в миг на договорка с археологически полезности. Според обвиняването бащата и синът се занимавали с иманярска активност, за което свидетелствали намерите у тях металотърсачи и огромен брой антики. Откритите културни полезности двамата предавали на Станьо С., който ги изкупувал.

Престъпленията са осъществени на територията на Добрич. Но досъдебното произвеждане се води във Варна, защото за единия обвинен се твърди, че е направил действието на територията на Варна. Поради тази причина Варненският областен съд прегледа настояването на установяване на ограничения за неотклонение на Станьо С. и Ивелин С. Третият упрекнат към този момент е с наложена „ парична гаранция “.

Адвокатът на Станьо С. помоли съда за по-лека мярка – „ подписка “. Посочено беше, че той е съдействал на проверяващите органи и е направил цялостни признания. Изтъкнато беше също, че той единствен се грижи за болен възрастен. Заради финансовите усложнения, които изпитва Станьо С., бранителят му помоли за мярка „ подписка “.

Адвокатът на Ивелин С. съобщи, че фактически може да се направи съмнение, че мъжът е съпричастен към закононарушенията, за които е упрекнат – придобиване и държане на повече от 3 археологически обекта, които не са регистрирани и разпознати по нужния ред. Но съгласно него, липсвали данни, че мъжът може да се укрие или да извърши закононарушение. Той е с чисто правосъдно минало и полагал грижи за болната си майка. С тези причини бранителят помоли съда за мярка „ подписка “ или „ парична гаранция “.

Варненският областен съд като се срещна с материалите по делото и мненията на страните, откри че във връзка с Станьо С. и Ивелин С. може да се подозира съпричастността им към действията, за които са упрекнати. Съдът обаче не откри доказателства, които да сочат, че двамата биха могли да се укрият или да извършат закононарушение. Спрямо Станьо С. не са събрани данни за повишена степен на социална заплаха на действието, отвън това, което е планувал законодателят. Освен това той няма предходни осъждания. Поради изложените съображения и данните за тежкото фамилно състояние, в което се намира, съдът му дефинира мярка за неотклонение „ подписка “.

По отношение на Ивелин С. съдът акцентира, че неналичието на заплаха да се укрие се поддържа от събраните доказателства, че той заобикаля да напуща дома си и да се среща на публични места. Освен това е трудово зает. Съдът не откри данни, от които да направи извод за действителна заплаха 46-годишният мъж да извърши закононарушение. Обвинението все още по отношение на него е за придобиване и държане на културни полезности. Вземайки поради и показаните доказателства в правосъдното съвещание, че се грижи за болната си майка, Варненският областен съд дефинира като най- подобаваща мярка за неотклонение по отношение на Ивелин С. „ парична гаранция “ в размер на 5 000 лв..

Определенията на съда подлежат на обжалване.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР