Варненският драматичен театър Стоян Бъчваров гостува в Сатиричния театър в

...
Варненският драматичен театър Стоян Бъчваров гостува в Сатиричния театър в
Коментари Харесай

Ибсен в гротесков ключ

Варненският трагичен спектакъл " Стоян Бъчваров " гостува в Сатиричния спектакъл в София на 4 март от 19,30 ч. с постановката на " Юн Габриел Боркман " от Ибсен, научи ДУМА от Виолета Тончева, връзки с обществеността на ТМПЦ Варна. С премиерните спектакли през януари норвежкият драматург се завърна на варненската сцена, от която е отсъствал в продължение на 80 години. Дългоочакваната среща с един от тримата театрални колоса (заедно с Шекспир и Чехов) в допълнение интригува със декларираната режисьорска идея за прочит в странен ключ на пиеса с ярки трагедийни герои.
Режисьорът Пламен Марков, сценографката Мира Каланова и композиторът Калин Николов сервират един органически, брилянтно изведен, многопластов, динамичен и образно атрактивен театър, който приковава вниманието от самото начало. " Юн Габриел Боркман ", построен в съответна на съвремието версия, впечатлява преди всичко с преплитането на театралното и филмовото подстрекателство. Сценографията обособява първи, втори и даже трети проект с фокус върху другите сюжетни линии, които се развиват по едно и също време на сцената, както по едно и също време тече животът за всички нас. Мозаечният темперамент с изненадващото " навлизане " на една сюжетна нишка в друга, непрекъснатото наличие в един или различен проект на всички герои и бързата промяна на " фрагментите " основават чувството за филм, изненадват, държат сетивата будни, обогатяват усещането и внасят нови смисли.  
И в случай че, съгласно известния сценичен анализатор и ценител на Ибсен Ян Кот, " Юн Габриел Боркман е най-голямата мъжка роля в театъра на Ибсен ", то тъкмо по този начин огромно и в същото време детайлно я извършва Николай Урумов. Поливалентният артист извежда от богатия си комедиен опит онази есенция, която му разрешава да реализира тънък странен колорит в облика на банкрутиралия, само че неотказал се от илюзиите си банкер Боркман. Публиката обича да се смее с Николай Урумов, прави го и тук, само че по друг метод - с почит към Ибсен и към огромния артист, който най-после, когато краските трагично се сгъстяват, безусловно раздрусва с драматизма на превъплъщението си. 
Блестящ Михаил Мутафов като Фолдал - счетоводителя, който мечтае да бъде драматург и цялостен живот написа една пиеса. Биляна Стоева и Милена Кънева с върхови функции като сестрите Гунхил и Ела - разнообразни и обвързани, леден и парещ полюс в живота на Боркман. Предизвикателна и доста вярна е Христина Джурова ( " Аскеер " за поддържаща роля в " Амадеус " ) като госпожа Уилтън, безапелационни дебюти сервират Теодор Каракачанов като сина Ерхарт и Мелин Ердинч като Фрида. Тримата млади, с изключение на всичко останало, извършват онлайн музиката на Калин Николов, а тя, както постоянно, се вписва като интегрална част в цялото. Екипът на " Юн Габриел Боркман " знае какво търси и го намира, показват от държавна такса " Стоян Бъчваров ".>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР