Варненският апелативен съд потвърди определение на Окръжния, с което наказанието

...
Варненският апелативен съд потвърди определение на Окръжния, с което наказанието
Коментари Харесай

Осъден на разстрел за убийство на път да излезе от затвора

Варненският апелативен съд удостовери определение на Окръжния, с което наказването „ пожизнен затвор “, наложено на Кирил Ангелов, умъртвил преди 21 години съзнателно и с особена свирепост родната си майка, е било сменено с наказване „ отнемане от независимост “ за период от тридесет години.

Към сегашния миг наказаният мъж е изтърпял близо 20 години и 9 месеца, а член 38а алинея 3 Наказателен кодекс планува опция наказването пожизнен затвор да бъде сменено с отнемане от независимост за период от 30 години, в случай че наказаният е изтърпял не по- малко от 20 години.

През далечната 1998 година Варненският областен съд е присъдил на Ангелов гибел посредством разстрел по тази причина, че съзнателно е умъртвил родната си майка по изключително непосилен метод и с особена свирепост, с цел да прикрие друго закононарушение. Година по-късно Варненският апелативен съд е изменил тази присъда като определил на Ангелов наказване пожизнен затвор при специфичен режим.

Присъдата е влезнала в действие през м.юли 1999 година, откакто Върховен касационен съд е удостоверил решението на апелативния съд. През годините режимът на търпяното наказване на наказания мъж е бил променян след оценка на риска, правена от специфична комисия по ЗИН (Закон за изтърпяване на наказанията). Едва през 2009г. режимът е бил сменен на непоколебим, което разрешило наказаното лице да бъде настанено в общите елементи на пандиза. Експертите, които вършат комплексната оценка на пандизчията, намират, че рискът за рецидив при него е намалял към долната граница на междинното равнище, заради настъпили през годините позитивни промени в настройките.

Варненският областен съд е дал стимулиран и позитивен отговор на въпросите, свързани намаления риск от повторяемост на противоправното държание на наказания. Първата правосъдна инстанция е намерила, че за миналите 20 години Ангелов се е променял в позитивна посока.

У него се следил „ дълготраен блян към положително държание и преосмисляне на житейските неточности, присъединяване в групови действия с религиозна устременост, усърдие и ангажираност към поставените задания. Станал е по-зрял, схватлив и самокритичен. “ След 2009 година затвърникът не е наказван, 19 пъти е бил награждаван, а от 6 години работи като строител. Становището на затворническата администрация, също е в интерес на подмяна на наказването пожизнен затвор с наказване отнемане от независимост.

След комплексната оценка на всички събрани обстоятелства, Варненският апелативен съд намира, че Окръжен съд - Варна вярно, законосъобразно и стимулирано е заменил доживотния затвор на наказания Кирил Ангелов с наказване „ отнемане от независимост “ за период от 30 години. „ Фактът, че за него ще настъпи право за условно предварително освобождение е въпрос на нова, бъдеща преценка на риска и не е обект на разбор в това правосъдна произвеждане “, смята въззивният съд.

Определението на Апелативен съд е дефинитивно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР