Варненският апелативен съд потвърди ареста на трима членове на организирана

...
Варненският апелативен съд потвърди ареста на трима членове на организирана
Коментари Харесай

Арест за четирима, отглеждали марихуана в жилища под наем във Варна

Варненският апелативен съд удостовери ареста на трима членове на проведена незаконна група, основана с користна цел и за развъждане на растения от рода на конопа.

Горната инстанция почете митинга на прокуратурата против избрания от Варненския областен съд домакински арест на четвърти участник в сдружението и задържа и него под стража.

Първоначално по досъдебното произвеждане са били арестувани 7 души, взели участие в незаконното развъждане на растения в 12 оранжерии в наети чартърен жилища. Иззети са били близо 3 кг марихуана, над хиляда растения от типа на конопа, хашиш и огромни парични суми в левове и евро. Квартирите били оборудвани със характерни съоръжения и системи. Срещу всеки от четиримата, които през днешния ден се изправиха пред съда: Христо Н., Николай С., Георги В. и Станислав А., са повдигнати по 4 обвинявания - за присъединяване в проведена незаконна група, развъждане на растения от типа на конопа, държане за разпространяване на високорискови наркотични субстанции.

Представителят на Апелативната прокуратура акцентира, че всяко от закононарушенията, за които са привлечени, е тежко по смисъла на закона. За всички обвинени може с съображение да се допуска, че са съпричастни към действията. Опасността да се укрият или извършат закононарушение при по-лека мярка се извежда от тежестта и характера на осъщественото. Става дума за проведена незаконна група, работила в нескончаем интервал и за огромни количества опиати. Затова и действията са с висока социална заплаха.

Христо А., Николай С. и Станислав А. не оспорват присъединяване си, създали са признания и спомагат на проверяващите. Адвокатът на Георги В. изложи тезата, че става дума за дейности на съученици или другари от квартала, а не за стройна организация. Подзащитният му нямал присъединяване в групата съгласно очевидци. Процесуалният представител на Станислав А. настоя за потвърждаване на домашния му арест.

Апелативният съд съобрази, че повдигнатите обвинявания са за действия с извънредно висока степен на социална заплаха, които са осъществявани в нескончаем интервал. За всеки от обвинените правосъдният състав одобри, че има задоволително данни, обосноваващи догатката за съпричастност. Отбелязан бе и интервалът на обвързаността на всеки с дейностите на групата.

По отношение на Христо А. откритият необятен кръг от контакти ускорява заплахата той да извърши закононарушение или да опита да осуети наказателното произвеждане. За Николай С. по делото липсват данни, които да подсигуряват, че не би се укрил или направил закононарушение при по-лека мярка за неотклонение, още повече че личността му е със повишена социална заплаха.

За Георги В. въззивният състав посочи, че има значителни данни, в това число събрани със специфични разследващи средства, за връзките му с други обвинени по досъдебното произвеждане, които разкриват трайната му обязаност с дейностите на проведената група. Този обвинен е държал ключове за парцели, в които са отглеждани част от растенията, а от вкъщи му са конфискувани два типа високорискови опиати. Съдът опонира на изказванията на отбраната за отглеждащи растения съученици с довода, че са прилагани познания, подготвеност, усилия, техническо съоръжение и ежедневни грижи. Тази активност е извънредно укорима.

Въззивната инстанция одобри за състоятелен митинга на прокуратурата против домашния арест на Станислав А. За този мъж има обилие от материали, които го свързват с останалите обвинени и с предмета на следствието. Установена е продължителната му принадлежност към незаконната конструкция, твърдяна от прокуратурата. В дома му е открита забележителна парична сума, която той не би могъл да има законно, защото е бил трудово зает преди повече от 2 години. Трайните незаконни привички на този обвинен обрисуват натоварен темперамент на риска от осъществяване на закононарушение, който може да бъде овладян само със задържане под стража.

Определенията, с които Варненският апелативен съд удостовери правосъдните актове на Варненския областен съд във връзка с упрекнатите Христо Н., Николай С., Георги В. и това, с което промени от домакински арест в задържане под стража мярката на Станислав А., не подлежат на обжалване.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР