Варненският апелативен съд отхвърли жалбата на обвиняемия за убийството в

...
Варненският апелативен съд отхвърли жалбата на обвиняемия за убийството в
Коментари Харесай

Апелативен съд–Варна отказа домашен арест на обвинен за убийството в с.Добротица

Варненският апелативен съд отхвърли жалбата на обвинения за убийството в село Добротица против задържането му под стража. Най-тежката мярка за неотклонение по отношение на Димитър З. бе взета на 14.01. от Силистренския областен съд.

47-годишен мъж е бил открит в безсъзнание на улица в селото на 2 януари. Въпреки извършеното болнично лекуване, потърпевшият умрял. Съдебно-медицинската експертиза открила, че той е станал жертва на тежко престъпно закононарушение. В качеството на обвинен е притеглен братовчед му Димитър З.. Двамата имали спор, обвързван с имуществени връзки. За ликвидиране Наказателният кодекс планува „ отнемане от независимост “ от 10 до 20 години.

Защитата на Димитър счита, че не са налични законовите предпоставки за установяване на мярка „ задържане под стража “. Няма данни 55-годишният мъж да е направил закононарушението. Преди ареста си, той е бил призоваван за разпит и се е отзовавал. Адвокатът изясни, че в случай че е желал да осуети разкриването на истината или да се укрие, е имал тази опция, само че не се е възползвал.

Представителят на Апелативната прокуратура напомни, че мъжът е упрекнат в едно от най-тежките закононарушения - ликвидиране. Затова само задържането под стража би обслужило задачите на закона. Освен че обвиненият е имал претекст, той е бил в региона на мястото на престъплението след намирането на тялото. В изгода на обвиняването са свидетелските показания за негови закани към потърпевшия.

Като проучва доказателствата, Варненският апелативен съд показа извода на Окръжен съд – Силистра: може да се направи обосновано съмнение за съпричастността на Димитър З. към закононарушението. Няколко очевидци са показали връзката му с разследваното действие. Втората инстанция регистрира наличието на обвинения наоколо до мястото. Предвид бе взето и съществуването на претекст. Съдебният състав се базира на показанията на очевидци, които са дали сведения за изявления на обвинения, свързани със случая. От друга страна, осъществената съдебно-медицинска експертиза е открила механизма и повода за настъпването на гибелта на жертвата – нанесени удари с огромна мощ. Всичко това даде съображение на апелативните съдии да се солидаризират с първата инстанция за съществуването на обосновано съмнение за авторството на действието.

По отношение на останалите две законови условия, съдът подсети законовата хипотеза, че повдигнато обвиняване за закононарушение, наказуемо с над 10 години затвор, допуска заплаха от укриване или осъществяване на закононарушение.

С тези причини Апелативен съд – Варна стигна до извода, че взетата мярка за неотклонение  „ задържане под стража “ е вярна и законосъобразна и би трябвало да бъде доказана.

Определението не предстои на обжалване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР