Варненският апелативен съд е потвърдил наложената от търговищкия окръжен съд

...
Коментари Харесай

Варненският апелативен съд остави в ареста мъжа, обвинен в опит да убие бившата си в Търговищко

Варненският апелативен съд е удостоверил наложената от търговищкия областен съд най-тежка мярка за неотклонение по отношение на, с която преди време живеел на брачен начала и за причиняване на междинна телесна щета на малолетната й сестра .

Престъплението е било осъществено на 21 декември в с. Подгорица при изискванията на домашно принуждение . След похищението обвиненият напуснал селото в опит да се укрие . През август предходната година 23-годишният Е. Сашев сключил съглашение с прокуратурата, утвърдено от съда, за нанасяне на лека телесна щета на същата жена , отново при изискванията на домашно принуждение . Наложено му било административно наказване „ санкция “.

Адвокатът на мъжа твърди, че задачата му не е била да умъртви някогашната си , а да вземе нея и децата им за празниците. Защитата оспорва той да е правил опит за ликвидиране и счита, че е породена телесна щета.

Представителят на Апелативната прокуратура посочи обстоятелството, че Е. Сашев е осъждан единствено преди няколко месеца за идентично действие. Затова и има заплаха да извърши ново посягане по отношение на същата жена.

Съставът на Апелативния съд откри жалбата против първоинстанционното определение за неоснователна . По делото са налице задоволително доказателства : свидетелски показания, протокол за оглед на местопрестъпление и съдебномедицински документи, които водят до извода, че обвиненият е използвал принуждение по отношение на две лица.

Правна подготовка на действието не е предмет на разискване в актуалното произвеждане, защото то не е по съществото на делото. И втората инстанция намира, че може да се направи обосновано съмнение , че Е. Сашев е направил действията, за които му е повдигнато обвиняване.

Налични са и останалите 2 предпоставки , които законът изисква за установяване на най-тежката мярка за процесуална насила – заплаха от укриване и осъществяване на закононарушение. Предмет на следствие по актуалното произвеждане са две действия, осъществени с принуждение и ориентирани против две разнообразни физически лица.

От справката за съдимост излиза наяве, че предишния август обвиненият още веднъж е направил незаконно действие по отношение на същата потърпевша . Наложеното административно наказване не е постигнало превъзпитателен резултат. Това сочи действителна заплаха той да извърши закононарушение. Има и риск от укриване, който се извежда от обстоятелството, че след действието Сашев е напуснал мястото на престъплението и е търсен от полицията.

С тези причини варненският апелативен съд е оставил без почитание жалбата против определението на търговищкия областен съд и е удостоверил първоинстанционния правосъден акт като верен и закономерен. Определението на горната инстанция е дефинитивно.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР