Варненската окръжна прокуратура обяви, че кметът на Варна Иван Портних

...
Варненската окръжна прокуратура обяви, че кметът на Варна Иван Портних
Коментари Харесай

Прокуратурата обвини Портних за фекалния разлив във Варненското езеро

Варненската окръжна прокуратура разгласи, че кметът на Варна Иван Портних към този момент е с повдигнато обвиняване за спуканата канализационна тръба, минаваща през Варненското езеро. Разследването се води от следователи от Националната следствена работа, оповестява бТВ.

За разлива на фекални води в езерото се разбра през март 2020 година, само че по-късно управляващите признаха, че казусът е бил от доста преди този момент.

В края на май същата година тогавашният екоминистър в кабинета " Борисов 3 " Емил Димитров изясни, че община Варна е забавила информацията за скъсаната канализационна тръба. Ремонтът на оборудването също е почнал прекомерно късно, което е довело до огромното замърсяване на езерото.

" Чух, че кметът на града знаел по какъв начин да си направи (предизборната) акция, само че не знаел по какъв начин да заяви за тръбата, само че не е мой проблем ", сподели Емил Димитров в изявление за Нова тв.

Преди това кметът Иван Портних обясняваше, че не уведомил жителите на общината незабавно, откакто схванал за повредата, защото не знаел по какъв начин да го направи. Ремонтът почнал със закъснение, тъй като първо нямало пари за това, а след това се провалила и процедурата за избор на реализатор.

" От август месец м.г. до момента е прекалено много време (за ремонта – бел. ред.). От общината настояват - не сме имали пари, не сме били насочени “, изясни Емил Димитров пред публицисти.

Той обясняваше, че тръбата, която води отпадните води от кварталите " Аспарухово " и " Галата " към пречиствателната станция в село Тополи, е прекратена от август 2019 година. Тогава за казуса е известена и община Варна. През идващите месеци екоинспекцията изпращала няколко пъти писма и предизвестия до общината, регионалния шеф, Министерството на районното развиване и благоустройството.

Според община Варна и локалното ВиК сдружение обаче Министерството на околната среда и водите трябвало да се заеме с ремонта, защото тръбата е построена по предприсъединителната стратегия ИСПА по контракт, подписан от ековедомството и още била в гаранция. От кметството обявясняваха даже, че ще заведат иск против компанията реализатор, с цел да им възвърне разноските по ремонта, за който в това време районното ведомство отпусна на ВиК Варна 1.3 млн. лева

Междувременно локалната екоинспекция е глобявала с над 40 000 лв. всеки месец ВиК – Варна за изливането на непречистени води в езерото.

Тръбопроводът, който трябваше да минава под Варненското езеро, е построен през 2011 година по стратегия ИСПА от Министерството на околната среда и водите с европейски пари. Стойността му е над 5 млн. евро, а предназначението - да води отпадните води от кварталите Галата и Аспарухово в пречиствателната станция в Тополи. По план би трябвало да е положен на 22 метра под повърхността на водата, което значи, че би трябвало да е вкопан най-малко на 4 метра под дъното.

Разследване на Спас Спасов от " Дневник " откри, че 25 души, които са членове на специфична междуведомствена комисия са подписали протокол от 6 декември 2011 година, който удостоверява че тръбата е положена 4 метра под дъното на езерото и е подготвена за употреба. Тя обаче е била над дъното и е било въпрос на време да бъде скъсана от някой транспортен съд.

Това се е случило през 2019 година, което докара екологична злополука за Варненското езеро и Варненския залив.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР