Varna24.bg Пълни алеи, улици и плажове в Слънчев бряг. Така ще

...
Varna24.bg
Пълни алеи, улици и плажове в Слънчев бряг. Така ще
Коментари Харесай

Най-големият шеф на Слънчев бряг АД обясни защо вече няма балконинг

 Varna24.bg Пълни алеи, улици и плажове в Слънчев бряг. Така ще запомним това лято. Надявам се новото обикновено да въодушеви за нововъведения нашия отрасъл. Това разяснява за " Труд " Златко Димитров, изпълнителен шеф на " Слънчев бряг " АД. С него беседваме още за променения профил на екскурзианта, за " балконинга “, за защитата и реда в комплекса.

Златко Димитров е роден през 1966 година Изпълнителен шеф на “Слънчев бряг " АД е от 2011 година досега. Преди това е ръководител на Съвета на шефовете на сдружението, което е притежател и поддържа инфраструктурата в зона “Изток " в комплекса. Професионалният му път е обвързван с най-големия курортен комплекс в България от 1994 година, когато набира сериозен опит в ръководството на предприятия в туристическия бранш. От 2001 година до 2009 година заема мениджърска позиция в “Балкан Холидейз Сървисис ". В интервала 2009 - 2011 година е заместник-областен шеф на Бургас. Завършил е “Счетоводство и надзор " във ВИНС, Варна. Има наследник и щерка.

- Г-н Димитров, Слънчев бряг гъмжи от туристи. Българите ли избавиха сезона?

- Българският екскурзиант постоянно е бил значима част от Слънчев бряг. Емоционално, това е най-голямото предпочитание на всички работещи в комплекса - да възстановим положителния имидж на Слънчев бряг измежду родните туристи. Тази рецесия ни даде опция точно за това - да посрещнем повече българи, които в последните години по разнообразни аргументи не поставяха Слънчев бряг в програмата си за лятна отмора. Защото Слънчев бряг е доста изменен в последното десетилетие и предлага разнообразни условия и прекарвания. Семейни туристи, които обичайно ни избират като дестинация, постоянно е имало, само че в действителност това лято са повече. Не съм сигурен дали обаче можем да приказваме за избавяне на сезона. Това ще отчетем през септември поради късния старт. Обратната връзка към нас от представителите на хотелиери и ресторантьори, е че който е отворил, има добра претовареност и посещаемост. Наистина в комплекса има доста туристи, само че все пак бизнесът изпитва усложнения. Те са най-много в посока наемане на личен състав, поради незнайните по кое време и дали още веднъж ще има затваряне. Негативните послания също не оказват помощ. 

- Бяхте ли готови за толкоз огромно " настъпление “?

- По принцип комплексът може да побере доста повече туристи. През дейните летни месеци в годините преди Коронавирус пандемията, Слънчев бряг побираше толкоз хора, колкото огромен регионален град в България. Ако би трябвало да отговоря с тази лексика, не, не чакахме такова сухопътно " настъпление “. Броят на колите, които влизат в комплекса дневно, постоянно надвишава 10 000 коли. Всъщност, както нееднократно към този момент споделих, казусът главно е в местата за паркиране. Ние сме дестинация, която предпочитано обслужва проведени групи, които идват с чартъри и/или рейсове. Но тази година, поради условностите в авиотранспорта, всеобщо туристите идват с персонални коли.

Въпреки компликациите обаче, по моя преценка, се оправяме и се стараем да подхождаме самостоятелно към всеки проблем. И към хотелиерите, които се обръщат към нас за спомагателните места за паркиране, и към посетителите. Всеки екскурзиант в Слънчев бряг е добре пристигнал. Към нас като сдружение и към хотелиерите стои предизвикването да мислим в вероятност по какъв начин да обезпечим най-добре идните сезони съгласно променения профил на екскурзианта. В тази посока " Слънчев бряг “ АД и бизнесът в колаборация би трябвало да обединят старания в посока създаване на буферни паркинги, обезпечаване на прехвърляния и всички други вероятни способи, посредством които да продължим да бъдем положителни домакини за български и задгранични туристи.

- Как пандемията промени профила на летовника? В какво са по-предпазливи гостите?

- Със сигурност са по-предпазливи. Със сигурност имат разнообразни критерии за безвредна отмора. За благополучие хотелиери и ресторантьори и целият туристически бизнес реагира доста съответно и приложи протокола за сигурност, разграничаване и стерилизация, което е новата нормалност, към която към този момент привикнаха и личният състав в хотелите, и туристите. Много публични пространства са реорганизирани, а стандартите за обслужване, подхождат рекомендациите на здравните специалисти. Именно за това всеки ден, в последните два месеца, най-големият курортен комплекс у нас Слънчев бряг посреща стотици нови туристи. Профилът е изменен по-скоро в посока на самостоятелни или фамилни визити, а не толкоз на проведени групи, както към този момент споделих, което затруднява повече нас в обслужване на инфраструктурата и основаване на организация.

- Може ли да кажем, че фамилният туризъм се завръща в курорта и че е комплициран завършек на алкохолния туризъм, за който се говореше допреди няколко лета?

- Семейният туризъм в никакъв случай не е напускал курорта. Истината е, че множеството хотели в Слънчев бряг оферират прелестни условия за плаж, занимания и добра храна в така наречен ол инклузив хотели за фамилии с деца, само че просто положителните образци не намират толкоз огромно покритие в общественото пространство. Разбира се, не отхвърлям, че в избрани зони на комплекса съществуват места за развлечение, което в това число се придвижва в публичните пространства. Неведнъж сме говорили за това. Но, Слънчев бряг е разнолик курорт и не сме надалеч от салдото.

- Не се е чуло за прословутия " балконинг “ тази година?

- За благополучие, от дълго време не сме чували за това и се надявам да остане в предишното. Липсваха регулации и саморегулации. Преди години, когато регистрирахме сходни случаи, си припомням, че предложих да бъдат въведени санкции. Първите няколко случаи станаха известни бързо, само че за благополучие бизнесът реагира и тази процедура е прекъсната. 

- На какво равнище са защитата на комплекса и редът в него?

- През последните 5 години главният приоритет и вложения от страна на " Слънчев бряг “ АД са в системи за дейно видеонаблюдение и защита на комплекса по време на дейния туристически сезон. Над 300 камери покриват 80% от територията на най-големия комплекс у нас и улесняват работата на полицията при следствие и откриване на нередности. За образец ще ви дам 2019 година, която беше рекордна за българския туризъм по посещаемост от страна на задгранични туристи и осъществени нощувки, когато по информация на органите на реда, в Слънчев бряг са регистрирани едвам 10 грабежа, които са били разкрити посредством и на ефикасната система за видеонаблюдение и защита. Знаете, че обичайно, всяка година, има командировани в допълнение служители на реда, които наблюдават за реда и спазването на законите. Изградили сме и система за различаване на регистрационните номера на транспортните средства, която следи придвижването на всяко МПС от влизането до изхода от комплекса. Дружеството построи и ново улично осветяване. Монтирано е ново LED осветяване по цялата крайбрежна алея в Слънчев бряг. Това обезпечава както комфорт за туристите, по този начин и е основно за работата на органите на реда и за успеваемостта на видеонаблюдението в комплекса.

- Отпадна ли казусът с намиране на личен състав за хотелите и заведенията за хранене?

- Доколкото получавам противоположна връзка от хотели и ресторантьори, казусът тази година се задълбочава поради спомагателните ограничения, по-краткия сезон и късното начало, както и поради опасността от невъзможните прогнози по какъв начин ще се развива пандемията. Трудно е за всички.

- Успяват ли хотелиерите, съгласно вас, да поддържат чудесно равнище на обслужване на туристите?

- Мога да изразя убеденост, че вършат всичко по силите си, съгласно моите усещания. Разбира се, чудесно е една висока оценка, която мъчно се слага в изискванията на тази невиждана рецесия. Има места, където равнището постоянно е било чудесно и продължава да бъде такова. Разбира се, има и образци, които стават обществено известни, поради които е надълбоко непочтено да страда целият отрасъл, като се слага етикет. В тази обстановка браншът се пробва да оцелее при рисково сложни условия. Човешкият фактор постоянно е водещ, а в туризма той е преди всичко, тъй като първо приказваме за обслужване, след това идват изискванията и инфраструктурата.

- Има ли подадени тъжби при вас и защо?

- Разбира се. Както всяка година. Жалбите са свързани с репатриране, платено паркиране, както и с конфликтни обстановки сред разнообразни бизнес оператори, които търсят съдия или буфер в лицето на " Слънчев бряг “ АД. Количеството тъжби понижава всяка година, тъй като се стремим да поправяме и да внесем повече изясненост и успеваемост в процесите. Тази година са под 20. Както към този момент споделих, вършим всичко допустимо да бъдем положителни домакини и постоянно вършим взаимни отстъпки към туристите във връзка с паркирането. Но като цяло тази година методът на посрещане и изискванията в комплекса са изменени по отношение на новите действителности.

- Има ли карети в комплекса? Как се забавляват туристите или този сезон натъртват повече на плажа, без доста развлечения?

- Има карети, има атракционно влакче, триколки, които обезпечават напредване из комплекса. Плажът е водещ като прекарване в Слънчев бряг, защото е всепризнато отличен, както и водните спортове и плажни атракции, които всеки екскурзиант открива там. Развлеченията са разнообразни, съгласно търсенето на целевите групи туристи, тъй като е ясно, че туризмът не е единствено промяна на местоположението, а и прекарване.

- Има мнения, че цените на храната по заведенията са прекомерно високи? Бургер коствал 18 лв....

- Прочетох изявления по тематиката и се пробвам да схвана всяка потребителска забележка в тази посока. Но в комплекса можете да откриете така наречен street food от доста невисок ценови сегмент, през междинна категория всеобщи заведения за хранене, по този начин и високо позиционирани места за хранене, които оферират най-новите трендове в кулинарните прекарвания на своите клиенти. И не намирам това за нещо отрицателно. Хубаво е, че на територията на комплекса можете да намерите своето място в определен от вас ценови клас храна и развлечение. В предишното сме били доста подложени на критика за това, че не привличаме платежоспособни туристи. Днес, наред с познатите вериги за бързо хранене, както и единични обекти, които оферират храна на налична цена, се подреждат и така наречен гурме бургери и заведения за хранене, които провокират опашки от туристи, искащи да влязат. Синът ми споделя, че в София има редица места за street food, които са високо позиционирани ценово, както има сходни обекти и в квартал " Капана " в Пловдив. Наличието им и в Слънчев бряг не би трябвало да е проблем, когато потребителят самичък взема решение дали да се храни там.

- Спазват ли се противоепидемичните ограничения?

- Ресорните институции би трябвало да кажат това. От страна на " Слънчев бряг “ АД мога да кажа, че ежедневно се правят действия по стерилизация на публичните пространства - алеи, зелени площи, тротоари и т. н.

- Докога, съгласно вас, ще продължи лято 2021 и с какво ще го запомним?

- По отношение на определянето на период, изисквате прекалено много от мен като прогноза. Надявам се времето да е с нас, както и за положително стичане на събитията във връзка с развиването на пандемията, тъй като здравето на хората е най-важно. След 2020 година, това лято ще го запомним с цялостни алеи, улици и плажове в Слънчев бряг, което беше доза облекчение и вяра за туристическия отрасъл, както и за самите туристи. Надявам се новото обикновено да ни въодушеви за нововъведения и еволюция в решенията, които предлагаме, с цел да останем конкурентоспособни на пазара и предпочитано желани като дестинация за родни и задгранични туристи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР