Varna24.bg Жителите на няколко села в Аксаковска община се готвят за

...
Varna24.bg
Жителите на няколко села в Аксаковска община се готвят за
Коментари Харесай

Три села край Варна се готвят за протест, искат да не газят кал до колене

 Varna24.bg Жителите на няколко села в Аксаковска община се готвят за митинг, като упорстват неотложно да бъдат подхванати ограничения по построяването на улична инфраструктура, оповестиха за Varna24.bg уредниците на митинга. Публикуваме мотивие им без редакторска интервенция:

" Село Куманово се намира на 10 км от Варна и е част от една от най богатите общини в България,а точно Аксаково. В него живеем непрекъснато повече от 400 души. От 20 години селото е забравено от институциите. Облика на селото припомня за средновековието!

Основни и най съществени проблеми са уличната мрежа и неподдържаното легло на река Батова. Улиците са безусловно обрасли с изчезнала асфалтова настилка и при всеки дъжд на множеството от нас се постанова да газим в калта, с цел да стигнем до домовете си.

На тези улици живеят хора! Коритото на река Батова не е почиствано от десетилетия, а при дъждове и снеготопене, реката излиза от коритото и навлиза в парцелите и къщите на хората. Не един път община Аксаково е сезирана, уведомявана за този сериозен проблем. Трябва ли някои да се удави, с цел да стартират виновните институции да извършват отговорностите си!?

Мостовете над реката са с извънредно амортизирани парапети, които се клатят при лек досег, а тук-там липсват. С това проблемите на селото не се изчерпват. Още на път за селото, минавайки през село Каменар по пътя за Куманово се минава през път посипан с дупки, обкръжен с надвиснали клони и изчезнала маркировка.

Отводнителни канали липсват, а при дъжд пътят става като море. Зимата се образуват навявания и почистването и отварянето на пътя е затруднено. Институциите си трансферират отговорността, тъй като една част е към община Варна, а друга към община Аксаково.

Така пътят се оказва " ничия земя "! Транспорт съвсем липсва. Селото разполага с 2 рейса за деня, които с в неуместни часове за работещи и учащи. Осветлението е извънредно незадоволително, по скоро алегорично. Светещите лампи са разполовени на по 150-200 метра една от друга. Голяма част от уличната мрежа е неосветена или хората са си сложили лични осветителни тела.

Сметоизвозването е извънредно незадоволително за потребностите на селото. Често жителите следят преливащи контейнери, огромна част, от които са деформирани и сложни за отваряне. Сметоизвозването е на такова равнище,че постоянно се постанова на жителите на Куманово да хвърлят боклука си във Варна. Самите контейнери съставляват боклук, който би трябвало да бъде изхвърлен. За контейнери за органически боклук и за разделно събиране, жителите на Куманово единствено си мечтаят!

Единодушни сме и подготвени на протестни дейности до решение на проблемите..Долище и Доброглед взеха решение да се обединят с нас тъй като проблемите са сходни. Изпратени са писма до кмета на Община Аксаково, Областният шеф на Варна и следва изпращане на писмо до омбудсмана на Република България. Писмен отговор към момента няма. Кметът на община Аксаково, господин Стоилов реализира среща с представители на инициативния комитет преди месец, на която призна, че от години не е посещавал селото. След срещата, в селото са сменени няколко крушки от уличното осветяване, добавени няколко осветителни тела, подрязана част от паразитната растителност и все още чакаме смяна в автобусния график! ", гласи сигнал до медията ни.

От наши източници разбрахме, че от скоро сметопочистването в село Куманово е усъвършенствано, пуснати са и 9 автобусни курса. Силно се надяваме способените институции да вземат драговолно паниките на живеещите в трите села и да се стигне до решение на проблемите им в най-кратки периоди. До тогава жителите на трите села остават в протестна подготвеност.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР