Varna24.bg Фасадата на Къщата с папагалите във Варна, която трябваше

...
Varna24.bg Фасадата на Къщата с папагалите във Варна, която трябваше
Коментари Харесай

Събориха фасадата на Къщата с папагалите във Варна

 Varna24.bg Фасадата на " Къщата с папагалите " във Варна, която трябваше да бъде вписана по неповторим метод в съвременна нова жилищна кооперация, е съвсем напълно съборена, видя кореспондент на Varna24.bg .

От остарялата фасада на постройката е останала към 1/3, а багери през днешния ден разчистваха отломките от стария градеж, на чието място би трябвало да изникне новата постройка. 

В диалог с кореспондент на медията ни обаче, техническият ръководител на обекта изясни, че се работи по план, утвърден от Община Варна. Според него се планува да бъде непокътната 1/3 от фасадата, като огромна част от нея е отстранена, тъй като е прекомерно рискова и се разрушава. В същото време обаче реставратори са създали всички отливки на детайлите по остарялата фасада, които ще бъдат възобновени в достоверният им тип, само че ще бъдат вписани симетрично в новата постройка. Така, че духът и образът на остарялата къща или най-малко част от нея, фактически ще бъдат непокътнати и вписани в новия градеж, като визията му извън ще бъде непокътната, само че вътрешността ще бъде нова и съвременна. 

" Стремим се да запазим вдъхновението на тази постройка, строена през 1922 година. Постарахме се, извикахме реставратори, взеха отливки от папагалите и останалите орнаменти и те ще бъдат възобновени. Защото това е символиката на постройката, само че ще е вързана с новия обект. Сградата беше в сериозно положение, на гредоред, беше рухнала и рискова. Имаме си план, съгласно който сме оставили единствено тази част, която е относително здрава и няма метод да се срути. Останалото ще бъде възобновено ", увери Наско Терзиев, механически началник на строителната компания, изграждаща кооперацията. 

Припомняме, че постройката, известна като " Къщата с папагалите " поради архитектурният орнамент на фронтона, изобразяващ два папагала, е дело на популярният проектант Стефан Венедикт Попов и скулпторът и проектант Кирил Шиваров. Строена е през 1922 година Ть е част от архитектулното и културно благосъстояние на Варна. 

Търсената визия за новата постройка е да бъде по-скоро декор, на който се акцентират пропорциите, детайлите на дограмата и фасадната пластика на остарялата фасада, жанр Сецесион.

От осведомителните табели към градежа излиза наяве още, че това е " Проект с ентусиазъм под мотото " Да вдъхнем живот на старите фасади ".

Работата по плана е почнал през юли тази година и би трябвало да завърши за 24 месеца.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР