Варна. Заплитането на делфините в риболовни мрежи е огромен проблем

...
Варна. Заплитането на делфините в риболовни мрежи е огромен проблем
Коментари Харесай

По-малко сигнали за мъртви делфини във Варна

Варна. Заплитането на делфините в риболовни мрежи е голям проблем в международен мащаб, който има отрицателни последствия както за опазването на популациите на тези значими за екосистемата типове, по този начин и за поминъка на риболовните общности. Данните от интернационалните изследвания демонстрират, че повече от 300 000 китоподобни се заплитат и давят в риболовни мрежи всяка година.

Друга причина за смъртността на делфините е старостта, замайване от плавателни средства, паразитни заболявания и вирусни инфекции, разясняват за Moreto.net експертите от РИОСВ-Варна

Най-често откритите мъртви делфини по Северното Черноморие са от типа муткур (морска свиня) и са установени през месеците от април до август. Основно откривани на територията на община Варна.

Спад на сигналите в РИОСВ-Варна за открити мъртви делфини бележи отминалата 2021 година - подадени са 46 сигнала и са установени 32 бр. мъртви делфини. За миналата 2020 година сигналите са 99, а на място са открити 75 бр. мъртви китоподобни.

През 2021г. са открити два случая със подозрения за съзнателно умъртвяване на китоподобни, за които са известени надлежно Районна прокуратура – Варна и Районна прокуратура – Балчик.

По време на инспекциите Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна открива забележимите аргументи за гибелта на бозайника и се снема биометрични данни. При констатиране на възможност за човешка интервенция, като причина за гибелта на екземпляра се уведомяват Прокуратурата и органите на Министерство на вътрешните работи.

Подайте сигнал

Ако откриете мъртъв делфин може да подаде сигнал до институцията на е-поща: [email protected].

При потвърдена човешка интервенция, довела до гибелта на морски бозайник от предпазения тип, се сезира прокуратурата и стартира произвеждане по Наказателно-процесуалния кодекс. Наказанието е отнемане от независимост до 5 години и санкция от 5000 до 20 000 лева

И трите типа делфини, обитаващи нашето море са - муткур, афала и елементарен са международно застрашени типове. Преследване, улов, изтребване са неразрешени със закон.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР