Варна. XII издание на Опера в Летния театър – Варна

...
Варна. XII издание на Опера в Летния театър – Варна
Коментари Харесай

XII издание на Опера в Летния театър – Варна ще бъде открито на 11 юни

Варна. XII издание на Опера в Летния спектакъл – Варна 2021 е най-голямото събитие в годината на Държавна опера Варна, за което екипът се готви интензивно, с грижа за публиката и при спазване на всички противоепидемични ограничения, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . В 12-то издание през 21-ва година са планирни 21 представления.

Стартът е на 11 юни с Карузо Опера Гала, в памет на 100-годишнината от кончината на великия тенор Енрико Карузо, под диригентството на Маестро Лоренцо Бизарри от Италия. Поканени са петима брилянтни тенори - двама италианци и трима българи – звездният Фабио Армилиато, прочут от Миланската канара до Метрополитън опера; Анджело Фиоре, който гради кариера в първокласни оперни театри и златните български гласове Иван Момиров, Валерий Георгиев и Даниел Дамянов. На 12 юни същият концерт ще бъде изнесен и в Античния спектакъл на Пловдив.

На 18 юни идва ред, след двете предпремиерни представления през май, за премиерата на „ Графиня Марица “ от Имре Калман, която от доста години не е поставяна във Варна. Режисурата е дело на огромното име от актуалната театрална сцена режисьорката Вера Немирова и диригент постановчика Ералдо Салмиери. Освен сериозната подготовка с двоен солистичен състав, се чака в ромската женитба на сцената да се включат Ицхак Финци и други известни артистични фигури, както и част от оркестър „ Карандила “. Със съдействието на Вера Немирова, като специфичен посетител на събитието, ще бъде посрещната дъщерята на великия композитор Ивон Калман.

На 22 юни следва премиерата на „ Вълшебната флейта “ от Моцарт, една забележителна режисура на Маестро Христо Христов и режисьора от Опера Крайова в Румъния Антониу Замфир. Тази последна, красива и сложна творба на Моцарт, която не е поставяна от 32 години на варненска сцена, към този момент имаше своите бравурни предпремиери през април, впечатлили публиката с артистичните превъплъщения на участниците, огромния режисьорски план, костюмите и сценографията, атрактивно доразвита с мултимедия.

ММФ „ Варненско лято “, който отбелязва през тази година своята 95-годишнина, ще бъде открит на 26 юни с необикновен концерт, със сборно присъединяване на музиканти от Варненската филхармония и Оркестъра на Националното радио на Словения. Дирижира Маестро Росен Миланов, един от най-търсените модерни диригенти на петте континента. В програмата: Симфонична сюита „ Шехеразада “ от Римски Корсаков и Брамс – Концерт за цигулка, виолончело и оркестър със солисти Томо Келер – цигулка и Михаил Петров – виолончело.

На 28 юни Варненската филхармония, в нейния юбилеен 75-ти сезон, за пръв път ще се показа на влиятелния ММФ „ Софийски музикални седмици “ с концерта, под палката на Маестро Павел Балев, който публиката във Варна съумя да наблюдава на 17 април.

Юли в Опера в Летния спектакъл ще бъде не по-малко забавен и трогателен. На 1 юли следва премиерата на именития рок мюзикъл „ Коса “, емблематичен митинг на младите американци против войната във Виетнам и химн за всемирна обич на хипи-движението. И е изцяло допустимо, след премиерата на „ Коса “ част от публиката да се придвижи единствено на няколко метра от Летния спектакъл до брега на морето, с цел да посрещне изгрева на July Morning.

На 5 юли следва Балетна церемония, с режисьор Светлана Тоншева, в която балетната натрупа ще покаже в самостоятелни и общи номера танцовите си умения. В момента в балетния състав на Държавна опера Варна влизат балетни актьори от 7 страни, като множеството от тях имат подчертани солистични качества. В церемония концерта ще танцуват солистите Павел Кирчев, Франциско Руиз, Марко ди Салво, Илияна Славова и други. Балетната церемония ще бъде със специфичното присъединяване на примабалерината от Скопие Мария Кичевска, която още веднъж гостува във Варна.

14 юли, Националният празник на Франция, е премиерната дата за операта „ Хофманови разкази “ от френския композитор Жак Офенбах, първа режисура в историята на Варненската опера. „ Хофманови разкази “ е класическа творба, пример за музикантска и актьорска заложба, с доста мостри в международната оперна история и забавни модерни прочити, които подвигат високо летвата на художествените условия пред всяка последваща режисура. За диригент-постановчик е поканен Маестро Павел Балев, който към този момент познава опциите на оркестъра, дружно с режисьорката Урсула Хорнер от Австрия, която предлага доста задълбочена интерпретация на творбата.
Сценографията, костюмите и художественото осветяване са дело на екип от Националната опера и балет на Република Северна Македония, с който режисьорката към този момент е работила. Образът на поета Хофман е поверен на блестящия тенор Иван Момиров, ролята на Никлаус приготвя Михаела Берова, а прелестната солистка Илина Михайлова предложи да изпее и трите функции - на Олимпия, Жулиета и Антония, което се случва единствено в международните оперни театри с оперни звезди като Джоан Съдърланд. Иначе в същите функции са разпределени другите превъзходни солистки на Варненскаата опера Ирина Жекова, Мария Павлова, Даниела Дякова. В „ Хофманови разкази “ ще се изявят също обичани актьори като Венцеслав Анастасов, Деян Вачков, Пламен Димитров.

В годината на Джузепе Верди, когато означаваме 120 години от кончината на великия композитор, Варненската опера приготвя „ Верди Хеттрик “ с три от най-известните му опери – „ Риголето “ на 20 юли, „ Травиата “ на 22 юли и „ Трубадур “ на 24 юли.

„ Риголето “ ще бъде нова режисура на надарената режисьорка от по-младото потомство Сребрина Соколова. Като втори режисьор на огромния Кузман Попов, дълготраен основен режисьор на Варненската опера, тя има към този момент добър опит в оперния род. На пулта ще я поддържа Маестро Григор Паликаров, един от най-хубавите български диригенти, с който Варненският оперен спектакъл обича да работи. В съвършения солистичен състав влизат Кирил Манолов – Риголето, Ирина Жекова - Джилда, Валерий Георгиев - Херцогът на Мантуа.

За ролята на Виолета Валери в „ Травиата “, под диригентството още веднъж на Григор Паликаров, се чака младото българско сопрано Кристин Арсенова, която живее в Италия. Наследствена оперна певица, тя е ученичка на Маестра Райна Кабаиванска, с доста извоювани интернационалните състезания. На състезанието в Болоня преди 2 години, журито единомислещо й присъди първото място, а Даниела Димова, шеф на Театрално-музикален продуцентски център Варна, я отличи с премията за дебют в основна роля на сцената на Държавна опера Варна. В „ Травиата “ Кристин Арсенова ще си партнира с Иван Момиров – Алфред Жермон и Свилен Николов - Жорж Жермон.

Спектакъла на „ Трубадур “, режисьорски прочит на Кузман Попов, ще дирижира Лоренцо Бизарри от Парма, който публиката на Опера в Летния спектакъл познава от предходни издания на оперното лято. Тенорът Валерий Георгиев ще се превъплъти в облика на трубадура Манрико, а неговата щерка Леонора ще пресъздаде италианското сопрано Сузана Бранкини. С нея оперният спектакъл в имал през предходната година подписани контракти за участия в „ Турандот “ и „ Аида “, само че поради Ковид рестриктивните мерки тя не съумя да пристигна в България. В „ Трубадур “ публиката ще приветства и мецосопраното Даниела Дякова като Азучена, една от коронните функции в богатия репертоар на певицата.

На 30 юли ще бъде съживен мюзикълът „ Уестсайдска история “ – една от последните министър председатели на Държавна опера Варна от края на 2019 година Мюзикълът на Бърнстейн, превзел целия свят, получи своята варненска версия, с помощта на режисьора Крис Катена, хореографката Надя Димокова и Маестро Александър Фрай, сподвижник и непосредствен другар на Бърнстейн. За партията на Тони е поканен Джани Лечезе, който пя на премиерата, а партията на Мария ще извърши или Лили Илиева, или Мария Павлова - двете са еднообразно безапелационни в ролята.

През август публиката на Опера в Летния спектакъл ще бъде сюрпризирана с премиерни постановки на балета „ Раймонда “ от Александър Глазунов (7 август) и на мюзикъла „ Цар Лъв “ от Елтън Джон с режисьор Петко Бонев и диригент Страцимир Павлов (11 август). След определените, с кастинг в няколко тура, актьори от разнообразни театрални изкуства, постановъчният екип репетира с двоен и троен солистичен състав.

Юбилейният авторски план на огромния перкусионист и композитор Христо Йоцов “Jazz Cats Symphony ”, с чиято премиера Държавна опера Варна откри 2021 година, ще бъде също едно от притегателните събития в Летния спектакъл (13 август). Среща с лятната аудитория ще има и мюзикълът „ Парижката Света Богородица “ от Рикардо Кочанте, с оркестровка на Данко Йорданов и одобрения постановъчен тандем - режисьора Петко Бонев и диригента Страцимир Павлов (16 август).

Почитателите на балетното изкуство ще се насладят на „ Лебедово езеро “ от Чайковски, в истинската хореографска редакция на Сергей Бобров (17 август) и мюзикъла „ Коста “ (23 август).

Опера в Летния спектакъл – Варна 2021 ще има своите концертни върхове в 3 забележителни оперни концерта през август. Бенефисният оперен концерт на обичания Маестро Борислав Иванов, артистичния шеф на Държавна опера Варна, прочут с диригентското си майсторство на няколко континета, ще означи на 9 август своята достолепна 90-годишнина. За своя бенефис той е поканил младите диригенти и негови възпитаници Светослав Борисов, Кръстин Настев и Стефан Бояджиев, както и известните оперни артисти Агунда Кулаева, Алексей Татаринцев и Таня Иванова, дружно с всички солисти на Варненския оперен спектакъл.

След това извънредно събитие следва още едно – на 20 август в Опера в Летния спектакъл, под палката на Маестро Георги Димитров, ще се извиси звездният глас на оперната дива, иключителната Красимира Стоянова, която оперната аудитория в целия свят боготвори.

Емоцията на тези концерти ще се придвижи и в заключителната оперна церемония на 25 август. С диригент Акопо Сипари ди Пескасероли от Италия и режисьор Сребрина Соколова, в този финален концерт от XII издание на Опера в Летния спектакъл своето вокално и артистично майсторство ще поднесат сециалните посетители Елена Роси и Мария Комарова, солистите, хорът и оркестърът на Държавна опера Варна.

Десислава ВАСИЛЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР