Варна. Проектът Среща с деди Йожи отдава почит на композитора

...
Варна. Проектът Среща с деди Йожи отдава почит на композитора
Коментари Харесай

Почитат композитора Йосиф Цанков с джаз концерт във Варна на 5 август

Варна. Проектът „ Среща с предци Йожи ” отдава респект на композитора Йосиф Цанков, на който тази година се празнуват 110 години от рождението му. Събитието е дело на внука му - тромбонистът Вили Стоянов, който събира едни от най-изявените български джаз музиканти в памет на своя изтъкнат дядо. Концертът е част от програмата на Международния музикален (ММФ) фестивал „ Варненско лято “ , част от модула „ На границата с класиката ”, и ще бъде осъществен от джаз октет в състав Михаил Йосифов- тромпет, Димитър Льолев - саксофон, Велислав Стоянов - тромбон, Милен Кукошаров -пиано, Александър Логозаров - китара, Даниеле Феббо -контрабас, Борислав Петров -барабани, Атанас Попов -перкусии.

" Среща с предци Йожи " ще се организира на 5 август от 21.00 ч. в клуб “Ментол ”, достъпът ще бъде против билети с цена от 7 лева, които ще се продават на входа на клуба преди концерта.
Композиторът Йосиф Цанков е прочут като “Патриарх на българската музика ”, основал произведения за богати гласове, музика, с която е предизвиквал и тествал до прекаленост опциите на изпълнителите.

В наши дни е мъчно, съвсем невероятно да се намерят реализатори с подобен вокален диапазон, по тази причина внукът му Вили взема решение да “изпее ” музиката на дядо си благодарение на правилния си тромбон. За задачата притегля най-изявените български джаз музиканти, а осъвременените аранжименти, дело на Михаил Йосифов, ще направи срещата вълнуваща.

ММФ „ Варненско лято “ 2021 се провежда от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Национално учебно заведение по изкуства „ Добри Христов “, Театрално-музикален продуцентски център - Варна, и със съдействието на Градската художествена изложба " Борис Георгиев ", Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен спектакъл и Фестивален и конгресен център – Варна и спонсори.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР