Варна. На 17 септември 2021 г. се състоя виртуална среща

...
Варна. На 17 септември 2021 г. се състоя виртуална среща
Коментари Харесай

Представители на Медицински университет – Варна участваха в онлайн среща с комисар Мария Габриел

Варна. На 17 септември 2021 година се състоя виртуална среща с комисар Мария Габриел на тематика " STEM обучение, цифровизация и цифрови умения ". Това оповестиха от пресцентъра на Медицински университет - Варна . По време на срещата бяха сложени основни въпроси, свързани с опциите и провокациите в областта на СТЕМ образованието. Какви са предпоставките за сполучливо взаимоотношение сред учебни заведения, университети и бизнес, тъй че те да бъдат част от екосистема, отговаряща на упованията на младежите и потребностите на пазара на труда?

Ключов преподавател на срещата беше изпълнителният шеф на ЦЕРН – доктор Фабиола Джианоти, която показа задачата на ЦЕРН за образование на бъдещи учени и инженери.

Сред останалите участници в полемиката бяха ректорите на Софийски Университет " Св. Климент Охридски ", УНСС, Икономически университет Варна, Тракийски Университет, Русенски университет " Ангел Кънчев ", Технически университет - София, филиал Пловдив, Югозападен университет " Неофит Рилски ", както и шефове на гимназии от София, Бургас, Стара Загора, Благоевград и Русе и на представителите на бизнеса, измежду които Българска търговско-промишлена палата (БТПП), Junior Achievement Bulgaria и Асоциацията на младите учени в България.

От страна на Медицински университет – Варна, проф. Тодорка Костадинова взе присъединяване в полемиката, като показа плановете и самодейностите, които МУ-Варна развива в региона на медицината, дигитализацията и изкуствения разсъдък, както и част от партньорствата на Университета на районно, национално и интернационално равнище.

Беше реализиран консенсус по отношение на значимостта на дигитализацията и усъвършенстването на цифровите умения, както и за нуждата от целево финансиране на планове, свързани с предприемачество и СТЕМ обучение.

В умозаключение еврокомисар Мария Габриел уточни, че 55 милиарда евро ще бъдат вложени през идващите 4 години в обучение и развиване на цифрови умения. Според нея е нужна по-голяма видимост на положителните практики и още по-интензивна връзка сред страните.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР