Варна. Летен сезон 2021 е по-добър от този през 2020

...
Варна. Летен сезон 2021 е по-добър от този през 2020
Коментари Харесай

Илин Димитров, Варненска туристическа камара: Летен сезон 2021 е по-добър от този през 2020 година, но все още е под нивата на 2019 г.

Варна. Летен сезон 2021 е по-добър от този през 2020 година - с 50%, само че към момента е под равнищата на 2019 година, което е разбираемо, защото съвсем 40% от хотелите в Слънчев бряг не отвориха. На Северното черноморие обстановката беше по-добра заради близостта с Румъния, където и туризмът е доста омекотен. Това съобщи Илин Димитров, член на управителния съвет на Съюза за стопанска самодейност и ръководител на Варненска туристическа камара, по отношение на вероятностите и провокациите пред туристическия отрасъл в края на летен сезон 2021., съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . Димитров добави, че Министерството на туризма е сключило съглашение с Румъния, което разрешава пътуването без PCR проби и по този метод се спомогнло доста за обмена на туристи сред двете страни.

„ Единствените страни, с които имахме такова съглашение обаче бяха Румъния и за малко Чехия “, добави специалистът.

По отношение на идния зимен сезон и за летния сезон през идната година при съществуването на COVID-19, Илин Димитров уточни, че е добре да се работи за сключането на още двустранни съглашения с страни, с които България има сухопътен превоз като Полша, Украйна, Молдова.

„ Идеята е да не се изисква за техните жители представянето на PCR тест, тъй като това оскъпява в допълнение.
На Северното Черноморие обстановката несъмнено беше по-добре. Около 5% от хотелите обаче не отвориха и съгласно мен сгрешиха, защото туристи имаше. Юни беше дъждовен и надлежно слаб, само че по-късно юли и август бяха мощни, като на моменти се виждаше даже свръх туризъм, т.е. цялата леглова база беше цялостна.
Хотелите, които изчакаха с отварянето, завоюваха повече, тъй като първите, които отвориха, бяха на по-ниски цени, а тези, които взеха решение да задържат високите или да ги усилят отново се изпълниха, защото имаше доста искащи за къс интервал от време.
Сезонът понижа и се получи тъй че доста хора желаят да пътуват за къс интервал от време. В момента всичко е цялостно и няма места по хотелите. Най-лошото обаче е, че сезонът към този момент е единствено три месеца и работещите в туризма не могат да разчитат на това да изкарат една цяла година, защото три месеца няма по какъв начин да хранят останалите девет. Поради тази причина и самите хора се отхвърлят от туризма, тъй като натоварването е голямо, а заплащането не е задоволително за цялата година “, уточни още Димитров.

По думите му в последна сметка браншът е съумял да работи като въпросът е на каква цена, за какъв интервал, а най-важното сега е докога ще бъдат оставени хотелиертите да работят, защото всеки един хотелиер чака относително мощен септември.

„ През този интервал обичайно се организират най-вече сватби, събития и мероприятията.
В момента хотелската база е цялостна, само че заради идните COVID-19 ограничавания ми се коства, че ще ни е все по-трудно да работим през септември. Ако загубим и този месец, за следващ път ще имаме съществени загуби. Дори да няма цялостно ограничение, а да има заповед единствено имунизирани, преболедували и такива с антигенен тест да могат да почиват, то това би било неуместно, защото имунизираните са едвам 20% и множеството от тях са възрастни, а те не са изключително огромен клиент на туристическата промишленост, нито на заведенията. “, добави Илин Димитров

Той уточни, че сега тече договарянето за идващия сезон с туроператорите.

„ Интересът е висок, само че още веднъж липсват средства за ранни записвания и по този метод хотелиерите нямат опция да заплатят за поддръжката на хотелите, тяхното реновиране, както и да задържат чиновниците си. Това би било проблем, тъй че е добре да се договорят нисколихвени заеми, с цел да се обезпечат ликвидни средства за самите хотели при отваряне.

Сезонът се чака да е сходен на този, въпреки и по-силен, само че откакто няма да има ранни записвания надлежно хотелите няма да имат средства да отворят и да се реновират. За идната година са ясни две неща: сезонът ще бъде по-силен от този и ще имаме липса на фрагменти “, сподели в умозаключение ръководителят на Варненска туристическа камара.

Десислава ВАСИЛЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР