Варна и Сливен сред губещите градовеБългарите са последни по жизнен

...
Варна и Сливен сред губещите градовеБългарите са последни по жизнен
Коментари Харесай

Последни сме по жизнен стандарт в ЕС

Варна и Сливен измежду губещите градове


Българите са последни по витален стандарт в Европейски Съюз, демонстрира изследване на проф. Васил Цанов и проф. Георги Шопов от Института за стопански проучвания при Българска академия на науките. Материалните условия на живот у нас са от 4 до 6 пъти по-ниски от тези на другите европейци през последните 7 години.

Данните сочат, че междинният коефициент на веществен витален стандарт в Европейски Съюз за 2010 година е бил 46,6%, до момента в който в България – едвам 9,9%, което ни подрежда на последно място измежду 28-те страни. Най-висок стандарт – 90,8% е регистриран в Лихтенщайн, а на опашката пред нас са Литва, Латвия и Румъния. Подредбата за 2017 година е същата – междинният коефициент в Европейски Съюз е 45,6%, а в България – 7%.

Общо за интервала се виждат слаби промени в позиционирането на страните-членки – разликите понижават с 2,2 процентни пункта, само че сред България и Европейски Съюз те се усилят, означават икономистите на Българска академия на науките.

Подреждането по региони търпи обилни промени, излиза наяве от систематизираните данни за миналите 7 години. Според тях Югозападният държи водеща позиция през целия интервал, обилни усъвършенствания настъпват в Северен централен и Северозападен регион, до момента в който измежду губещите се отличава Южен централен. Областите с усъвършенстван витален стандарт са: Габрово, Плевен, Силистра и Разград, измежду тези със доста намаляване на оценките – Сливен, Кърджали, Смолян и Варна.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР