Варицелата влиза в групата на заболяванията, за които се знае,

...
Варицелата влиза в групата на заболяванията, за които се знае,
Коментари Харесай

Хомеопатия при варицела


Варицелата влиза в групата на болесттите, за които се знае, че е по-добре да бъдат преболедувани в детството. Статистиката сочи, че в по-ранна възраст инфекцията минава по-леко. При възрастните не е изключено да се стигне до някои затруднения. Особено деликатни би трябвало да бъдат хората с отслабена имунна система.

Всеки 8 от 10 души, контактували със заразоносител, се разболяват
Вирусът Varicella-Zoster се популяризира извънредно бързо и елементарно по въздушно-капков път (чрез кашляне и кихане), както и при пряк контакт с обрива. Вирусът може да оцелее във въздуха в продължение на няколко часа.

Инфекцията може да бъде в тялото от 1 до 3 седмици преди първите прояви на заболяването (т. нар. „ инкубационен период”). Обикновено началото й е като при грип – висока температура, гадене, повръщане, главоболие, болежка в гърлото и мускулите, загуба на вкус, с друга изява на обособените признаци. Ден-два по-късно се появяват и неприятните обриви, които се трансформират в сърбящи мехурчета и най-после се покриват с коричка. Понякога заболяването обаче започва напряко със същинския обрив. Пъпките се появяват по главата, ушите, гърдите, краката, ръцете, стомаха и лицето, само че може да се срещнат в това число и в устата или по слабините. Варицелата е най-заразна от 1-2 дни преди появяването на обрива досега, в който всички мехурчета се покрият с коричка. А това нормално лишава към 7 дни. След преболедуване се образува пожизнен имунитет.

Свързани публикации.. Проф. Камен Плочев: Няма риск от зараза от варицела у нас 0 Опасни ли са инфекциите през бременността - рубеола, варицела, грип? 1 Варицела по време на бременност - по кое време е рискова? 0

Болният би трябвало да се изолира, изключително от по-възрастни хора, хора със слаба имунна система и бременни дами. При новородените и кърмачетата съществува имунна отбрана посредством имунитета на майките, с помощта на предадените на бебето антитела (IgG антитела), само че през първите му три месеца. След този интервал нараства опцията от заразяване на бебето.

Как да облекчим дискомфорта на болния


Важно е да се одобряват задоволително течности, изключително когато болестта протича с висока температура.

Добре е да се заобикалят солените и киселите храни, които в допълнение нервират, когато има пъпчици по устната лигавица. Подходяща храна е зеленчуковата чорба –здравословна и лесна за банкет, без да е гореща, несъмнено. Да не се употребява месо, колкото се може по-малко скотски белтъчини. Разредените зеленчукови и плодови сокове се понасят добре.

Изключително значимо е да се заобикаля разчесването на сърбящите обриви, с цел да се избегне възпаление и да не останат белези. Това е изключително мъчно при по-малките деца. Затова ноктите на ръцете им би трябвало да се поддържат чисти и добре изрязани. За облекчение на сърбежа и попречване възпалението на обривите оказват помощ хладки компреси върху засегнатите сектори или бани с приятна хладка вода 2-3 пъти на ден. След къпане кожата би трябвало да се подсушава доста деликатно, с цел да не се разранят сърбящите мехурчета. Да се заобикалят изкуствените материи, подобаващи са облеклата от памучен плат, който минимум нервира обривите.

Лечение с хомепатия



Ето кои са най-често употребяваните хомеопатични медикаменти, които оказват помощ за облекчение на недоволствата и за скъсяването на интервала на протичане на заболяването:

Rhus toxicodendron D6 – главното хомеопатично лекарство за варицела. Кожните обриви – основно по лицето, скалпа и гениталиите, са мехурчести, с парене и мощен сърбеж (особено нощем и след разчесване), което провокира общо безпокойствие. Лекарството може да се приема нагъсто, в случай че се постанова даже и на всеки час, когато сърбежът е доста натоварен и провокиращ. Оплакванията се утежняват нощем и на студено. Подобрение настава от топлота.
Според това какви са останалите признаци и недоволства могат да бъдат прилагани и други хомеопатични медикаменти, да вземем за пример:

Belladonna D6 – при варицела, протичаща с висока температура, зачервено, горещо лице (главата е гореща, само че крайниците са студени). Типично е пулсиращото главоболие, липсва жадност, болният щедро се поти. Макар да е приспивен, отпаднал, не може да заспи. Влошава се от звук, светлина, разклащане, допиране. Оплакванията се облекчават при покой, в леглото. Pulsatilla D6 – при болно от варицела дете, което плаче с циврене, не желае да бъде оставяно единствено, желае да бъде непрекъснато утешавано. Има сухота в устата, само че не изпитва жадност. Оплакванията се утежняват в топла, задушна стая и вечер. Подобрение настава от успокоение, на студен, чист въздух навън. Шуслеровата терапия също предлага композиция минерални соли за по-бързо и леко прекосяване на заболяването. Подходящи за задачата са сол №3 стоманен фосфат и сол №4 калиев хлорид, които оказват помощ да се овладее възпалителният развой и да се образуват нужните антитела за справяне с инфекцията. Двете соли се редуват нагъсто – в острата фаза през 30-60 мин. по 1 табл. След което - с настъпване на усъвършенстване - приемът се разрежда последователно и се продължава с по 3 табл. на ден от всяка сол за още десетина дни. При мощен сърбеж оказва помощ и банкет на Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат – 5-10 таблетки, разтворени в чаша топла вода, като от течността се отпива по 1 глътка на всеки 10 минути.

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР