Кога и как ще остареем, дали ще се радваме на

...
Кога и как ще остареем, дали ще се радваме на
Коментари Харесай

10 стъпки за по-добро здраве и по-добър живот



Кога и по какъв начин ще остареем, дали ще се радваме на положително здраве до късна възраст, ще можем ли да сме дейни и самостоятелни на старини? Тези въпроси нормално зачестяват с напредването на годините. Нашата младост и дългоденствие не престават до тогава, до момента в който клетките ни се обновяват и се основават нови, млади кафези. А дегенеративните промени настъпват, когато този развой се приключи. Именно върху търсенето на виновника за „ началото на края” работи молекулярният биолог доктор Елизабет Блекбърн, която получава и Нобелова премия за откритието си. А то е за ролята на теломерите – ДНК-сегменти, които оказват помощ на клетките да се разделят. Тяхното съкращаване и увреждане започва и процесите на остаряване, гласи теорията на доктор Блекбърн. Добрата вест тук е, че остаряването е развой, който може освен да се форсира, само че може и да се забави. И по кое време и по какъв начин ще се случи това зависи от нас самите и от здравето на нашите кафези.

Ето по какъв начин дребни, само че ефикасни промени в ежедневните ни привички, могат да ни обезпечат повече години здраве, жизнеспособност и хубост.

1. Изпийте огромна чаша топла вода незабавно след пробуждане

70% от тялото ни се състои от вода и тя е основна за вярното осъщестяване на клетъчните процеси. Освен това пиенето на вода рано заран на гладно оказва помощ за пречистването на тялото от отрови, усъвършенства обмяната на веществата и работата на храносмилателната система. Дехидратацията е една от главните аргументи за преждевременна поява на бръчки. Пийте задоволително вода през целия ден и ще се радвате на по-здрава и свежа кожа.

2. Пишете всекидневно

Ако пишете най-малко 50 думи на ден, забавяте остаряването на мозъка. Упражняването му оказва помощ за по-бавно намаляване на познавателните функционалности и е най-хубавият метод за понижаване на риска от деменция.

3. Монтирайте на вратата на дневната лост за набиране

Може да се окажете учудени от многочислените изгоди за вас, в случай че при всяко минаване край лоста, вършиме по няколко бързи набирания. Кратките, постоянни физически натоварвания оказват помощ за понижаване на равнищата на напрежението. Мускулите на гърба и ръцете укрепват, а в това време понижават напрежението и схващанията в зоната на врата и раменете. Позата на тялото също се усъвършенства, а с това се резервира по-дълго и младежкия тип.

Свързани публикации.. Тревожност в навечерието на есента – какви са аргументите и по какъв начин да я преодолеем? 0 Болки на растежа 2 Проф. Аджит Кулкарни: Възпитавате послушни деца? Възпитавате бъдещи тиреоидни пациенти… 7

4. Ежедневно правете планк (поза дъска)

Освен набирането на лост, всеки ден по няколко минути практикувайте планк. Това обикновено и елементарно за осъществяване упражнение носи доста позитиви. Сигурно сте чували античната китайска сентенция: „ Всеки човек е толкоз млад, колкото е млад неговият гръбнак”. Тъй като поза „ дъска” натоварва мускулите в региона на корема, тя спомага за регулирането на вярната позиция на гръбнака и таза и лимитира риска от поява на проблеми с кръста. Подобрява стойката и гъвкавостта и не на последно място – оказва помощ за регулирането на тежестта.

5. Дишайте надълбоко (осъзнато) няколко пъти в течение на деня

Повечето хора, без даже да осъзнават, дишат плитко, употребявайки единствено горната част на гръдния панер, което не е целесъобразно за организма. Този метод на дишане алармира на тялото, че сме под стрес и води до акумулиране на напрежение и отмалялост. Затова осъзнато, няколко пъти денем, практикувайте надълбоко, диафрагмено дишане, с постепенно и умерено вдишване на въздуха от диафрагмата. Това спомага за освобождението на повече ендорфини и надлежно понижава мускулното напрежение и възприятието на тревога. Повишава се чувството за мощ и сила, задейства се парасимпатиковата нервна система, усъвършенства се и работата на имунната система.

6. Хапвайте повече алкални храни за понижаване на киселиността

Докато сме млади, не се замисляме пред какви провокации изправяме тялото си с неправилния си режим на живот и хранене. Но с възрастта организмът към този момент не съумява да компенсира и стартират проблемите с струпване на непотребни килограми, повишение на кръвната захар, инсулинова устойчивост, нараснал холестерол, сърдечносъдови проблеми и други Всички тези положения имат директна връзка с нарасналата киселинност на тъканите. Затова следете всекидневно в менюто ви да има задоволително алкализиращи храни: лимон, краставици, спанак, броколи, марули и други

7. Заменете печеното на скара месо

По-рядко използвайте скарата и тигана за приготвянето на месо. Проучвания демонстрират нараснал риск от канцерогенни болести при по-честа консумация на месо, приготвено по този метод. Затова предпочитайте да го задушавате на муден огън, а положителното му мариноване преди този момент е от спомагателна изгода за здравето.

8. Ходете пешком колкото се може по-често

Установено е, че ходенето като тип физическа интензивност също оказва помощ за ограничение на риска от поява на ранна деменция. То усилва притока на О2 до тъканите, усъвършенства храносмилателната активност, спомага за по-стабилна нервна система, понижава загубата на костна маса с възрастта и нарушаванията в опорно-двигателната система. 30 минути вървене всеки ден може да си набавите, в случай че спрете да ползвате асансьор, излизате по-често на разходка с другари, паркирате по-далеч от работа или си вземете си куче за домакински любим.

9. Попълнете минералните запаси на тялото

Всички заболявания, без изключение, стартират от „ разболяване” на клетките на тялото, които могат да изпаднат в дисбаланс по разнообразни аргументи: интоксикация, погрешно хранене, недостиг на минерали. Излагането на продължителен стрес, напрегната, интензивна работа, чест банкет на лекарства, нахлуване в пубертета, бременност или кърмене - всички те са рискови моменти за привършване на минералните ресурси на организма. За да бъдат възобновени те, Шуслеровите терапевти предлагат скица за цялостна реминерализация с Шуслерови соли: понеделник - №8, №9, №10; вторник - №3 (сутрин, обед и вечер), сряда - №4, №5, №6; четвъртък - №7 (сутрин, обед и вечер); петък - №1, №2, №12; събота - №11 (сутрин, обед и вечер). Приемът е по 5 табл. от всяка сол. Този курс оказва помощ да се поддържа профилактично минералният баланс на организма, като може да се прави по 2 седмици 2 пъти в годината.

10. Бъдете оптимисти и се усмихвайте повече

Всички отрицателни страсти, които претърпяваме в всекидневието, създават стресови хормони, а те неизбежно форсират процесите на недъгавост. Трудно можем да променим актуалните условия на живот, само че можем да се постараем да контролираме това по какъв начин подходждаме към стресовите обстановки и по какъв начин се възвръщаме, когато сме изложени на продължителен стрес.

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР