Всяка година с края на лятото и наближаването на есента

...
Всяка година с края на лятото и наближаването на есента
Коментари Харесай

Тревожност в навечерието на есента – какви са причините и как да я преодолеем?


Всяка година с края на лятото и наближаването на есента у мнозина стартират прояви на така наречен „ сезонна депресия”. Денят последователно се съкратява, слънчевата светлина понижава – нищо чудно, че се усещаме потиснати и без въодушевление. Настъпват хормонални промени, които водят до чувство на тревога, натегнатост, компликации в концентрацията и дефицит на сила.

Ако и вие се разпознавате в изброените дотук признаци, в случай че с горест изпращате края на ваканцията и мъчно се борите с безпокойството от идните месеци, изпълнени с работа (и в добавка – с неприятно време!), добре е да знаете, че надалеч не сте единствени. За всеки от нас есента носи нови задания и нови проблеми – и на работа, и в учебното заведение на децата.

Ето какво предлагат експертите, с цел да овладеем паниката си и да се предпазим от депресивни прояви:

1. Овладейте желанието си да сте потребни – не можете да помогнете на всички, а и не е нужно. Сега е моментът да задържите равнищата на напрежението под надзор, като се погрижите да не се претоварвате и да се потвърждавате непременно. Освен че ще почувствате по какъв начин безусловно ви олеква, редуцирането на напрежението е значим фактор за по-добър имунитет и надлежно да сте здрави и да се чувствате по-добре през целия есенно-зимен интервал.

2. Внимателно с новостите – несъмнено, че всяко ново познание, умеене и занимание развиват личността и творчеството ви. Но в случай че ще се впускате в опити, подбирайте деликатно. В последна сметка задачите да се разтоварите от напрежението в свободното си време, а не да се напрягате в допълнение, нали? Иначе казано – скоковете с парашут са единствено за феновете на рисковите спортове. Ако не сте от тях, и едно занятие по пилатес ще ви бъде задоволително потребно.

3. Когато сме напрегнат, най-лесният, бърз и ефикасен метод да си помогнем, е като отпуснем мускулите на тялото, защото те са свързани с нервната система. Ако си създадем стречинг, в границите на 15-20 минути, това ще успокои нервната система. Може да го извършите в офиса, в разгара на деня, когато сте под стрес. Още по-добре ще се почувствате, в случай че си извършите къса пауза и излезете за къса разходка и/или

стречинг навън. Всяко оживление, съчетано с надълбоко дишане, ще усъвършенства положението ви, защото при дефицит на О2 стартират да се излъчват още повече от хормоните на напрежението.

Свързани публикации.. Как да се оправим с прочувствените контузии от детството, с цел да бъдем уверени и сполучливи в сегашното 0 Хомеопатия за крепко гърло през лятото 0 Дори лекият стрес вреди на здравето 0

4. Витамин D и магнезият борят напрежението при започване на есента. Витамин D е нужен за вярното действие на мозъка, сърцето, мускулите и имунната система. В изискванията на все по-малко слънчева светлина, елементарно се стига до неговия дефицит. А редица проучвания свързват недостига му с прояви на меланхолия и безпокойствие. Затова е добре при потребност да си го набавите в допълнение.

Магнезият също е жизненоважен за действието на нервната система и регулирането на напрежението. Поддържа и подхранва централната нервна система, което оказва помощ да се понижат тревогата и безпокойството. Можете да си го набавите посредством повече консумация на зеленолистни зеленчуци като спанак, от ядки и семена като сусам, бразилски орехи, бадеми и кашу, от фасул и леща и, несъмнено, от черен шоколад, само че не прекалявайте с количествата на последния. За положителното асимилиране на магнезия и вярното му систематизиране в организма може да ви помогне Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат. Приемана вечер като топла напитка, по 10 табл., разтворени в чаша гореща вода, сол №7 оказва помощ и при проблеми със съня.

5. Не единствено пролетта е сезонът на алергиите . Ако продължавате да се оплаквате от досадната хрема, обърнете внимание на дома си. В последните десетилетия хората прекарват от ден на ден от деня си в затворени пространства. Това е довело до взрив на стайните алергени, които са се изравнили с външните причинители на алергични реакции – полените. Домашният прахуляк е главният битов алерген, който провокира целогодишна алергична хрема. А тя е измежду главните фактори за утежняване на качеството на живота.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР