Вариантът Омикрон протича леко при децата и трябва да успокоим

...
Вариантът Омикрон протича леко при децата и трябва да успокоим
Коментари Харесай

Даниела Дариткова: При децата "Омикрон" протича както обичайна вирусна инфекция, но мерките трябва са се спазват



" Вариантът " Омикрон " протича леко при децата и би трябвало да успокоим родителите. Децата в учебна и ранна възраст са по-често наранени от този вид, само че по-рядко се доближава до хоспитализация ", сподели пред БНР доктор Даниела Дариткова , която се отдръпна от политиката и практикува като педиатър болничното заведение в Смолян.

" В болницита в Смолян имаме единствено две хоспитализрани деца до 6 годишна възраст, които не са в тежко положение. Ние лекуваме дребните пациенти в Инфекциозното поделение на болничното заведение, а Детското поделение е оставено за всички останали пациенти.

Последните две -три седмици имаше огромно натоварване на педиатрите, общопрактикуващи лекари , тъй като забележителен брой пациенти в детска вързраст постъпваха за консултация.

Тази седмица към този момент е по-малко натоварено. При децата болестта протича както всяка нормална вирусна зараза , със стомашно-чревни недоволства, суха кашлица сд резгав глас и температура.

Всички признаци минават относително бързо със симптоматично лекуване и рядко с антибиотично лекуване. Нека бъдем всички виновни и да се надяваме, че това е последната вълна на Covid - 194, сподели още пред БНР доктор Дариткова.

 Личен списък

По думите и по-тежките случаи са свързани с пневмония , като затруднение от ковид. Затова съгласно доктор Дариткова, би трябвало деликатно да се уточни по кое време да се назначава антибиотик , тъй като ще се получи  огромна антибиотична устойчивост в бъдеще.

" Трябва доктор да реши потреблението на антибиотик, като това да се взема решение доста самостоятелно , познавайки спецификата на имунната система на детето.

Често тестванията при децата дават неверен резултат. Но това е тъй като е значимо в кой миг от заболяването се е направил теста, разясни още доктор Дариткова.

Според нея към този момент има изолирани единични грипни вируса . Д-р Дариткова сподели още, че при постъпване в болница на децата наложително се прави тест за ковид.

Д-р Дариткова, сподели,че има наново преболедувани пациенти над 18 години, като при този вид протча леко и бързо, като това важи за боледуващи хора с ваксина против Covid - 19.

" Издава се болничен за родител при карантинирано дете . Имам много такива болнични за родителите на по-малките деца ", съобщи още педиатърът.

Болничният се издава след привършване на карантината, разясни доктор Дариткова.

Още по тематиката в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР