Вариантът Омикрон на коронавируса попари новогодишните тържества в голяма част

...
Вариантът Омикрон на коронавируса попари новогодишните тържества в голяма част
Коментари Харесай

Как Омикрон провали тържествата за Нова година по света

Вариантът Омикрон на ковид попари новогодишните тържества в огромна част от света, като градове от Париж до Куала Лумпур анулираха обществените празненства, само че Лондон провежда телевизионно празненство в последната минута, а Кейптаун ненадейно подвигна дълго траялия комендантски час, написа Ройтерс.

Полунощ мина в Париж без плануваното шоу с фойерверки и концерти на диджеи, откакто градската администрация анулира събитията, запланувани на " Шан-з-Елизе " по съвет на научната комисия, която разгласи, че всеобщите събирания биха били прекомерно рисковани.

На други места по целия свят събитията бяха лимитирани или напряко анулирани, както стана с обичайните фойерверки над кулите " Петронас " в Куала Лумпур (в Малайзия - б.ред.). В Нидерландия, където събирането навън на групи от повече от четирима души е неразрешено, полицията разпръсна няколко хиляди души, които настойчиво се събраха на централния амстердамски площад Дам, заяви организация АНП.

В Лондон обаче, където фойерверките и светлинното шоу бяха анулирани през октомври, управляващите оповестиха в петък, че спектакълът ще се реализира на телевизионния екран, до момента в който Биг Бен удари на Нова година за първи път от 2017 година след реституция, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Искам да прикани всеки да чества Нова година по рационален и деликатен метод и най-хубавият метод да направи това е да гледа лондонското шоу по малкия екран ", сподели кметът на Лондон Садик Хан по Скай Нюз преди събитието.

Кадри на Би Би Си от фойерверките демонстрираха доста едва придвижване на коли и на практика никакви присъстващи на място фенове.

По-рано Англия разгласява изследване измежду един милион случая на ковид, което открива, че тези с Омикрон е към три пъти по-малко евентуално да се нуждаят от хоспитализация от тези с до неотдавна преобладаващия вид Делта. Тези резултати са " в благозвучие с оптимистичните признаци, които към този момент бяхме видели ", сподели Сюзън Хопкинс, основен медицински консултант на английската Агенция за здравна сигурност.

Въпреки това доста страни върнаха рестриктивните мерки, с цел да предпазят здравните системи от претоварване.

Внезапната поява на Омикрон докара до скок на случаите на ковид в страни из целия свят. Глобалните инфекции достигната до рекорден брой през последния седемдневен интервал със приблизително от малко над един милион случая на ден в международен мащаб сред 24 и 30 декември, с към 100 хиляди повече спрямо предходния пик, маркиран предходната сряда, демонстрират данните на Ройтерс. Смъртните случаи обаче не са нарастнали надлежно, което носи вяра, че новият вид е по-малко гибелен.

В навечерието на оптимистичните данни Кейптаун ненадейно анулира комендантския час тъкмо в точния момент за Нова година, откакто Южна Африка стана първата страна, която разгласи, че пикът на вълната на Омикрон в нея е отминал - и то без огромен скок на смъртните случаи.

Южна Африка беше първата, която би паника за новия бързо разпространяващ се вид на ковид, който препуска из целия свят.

" Аз просто се надявам, че Кейптаун се връща към остарелия Кейптаун, който ние всички познавахме ", споделя Майкъл Мчеде, шеф на хард рок кафе край белия пясък на плажа Кампс Бей, който е вдъхновен, че приготвя заведението да посрещне ненадейно раздвижване.

Часове по-рано австралийският град Сидни също отпразнува Нова година с нещо като цялостен искра и внушителни фойерверки осветиха пристанището над постройката на операта.
Зарята над Операта в Сидни

В Ню Йорк кристалната топка към момента следва да се спусне на Таймс Скуеър, само че множеството, отброяващо времето до края на годината, ще бъде една четвърт от нормалния си брой - с маски, със обществена отдалеченост и с доказателство за имунизация в ръка.

Само 15 хиляди души са позволени до формалната зона за фенове, вместо нормалните към 55 хиляди - въпреки всичко огромен прогрес спрямо предходната година, когато публиката беше от няколко десетки.

При над 74 хиляди случая в щата Ню Йорк в четвъртък и 22 % позитивни проби някои критици се питаха дали тържествата въобще би трябвало да стартират.

Купонджии в Мадрид чакаха с часове на опашка, с цел да доближат до основния площад Пуерта дел Сол, където празненствата започнаха с многочислени контролно-пропускателни пунктове, наложителни маски и запълненост на потенциала от 60 % от нормалната.

Саул Педреро, 34-годишен служител, е пътувал от Барселона, където контролът е измежду най-стриктните в Испания, в това число комендантски час от 1 ч. през нощта.

" Това наподобява като друга страна. Тук всеки може да прави всичко и никой не споделя нищо ", споделя той.

Пищно шоу с фойерверки озари празненствата, които испанците означават, като натъпкват 12 гроздови зърна в устата си с всеки удар на часовника, който бие среднощ.

В Азия тържествата бяха най-вече лимитирани или анулирани.

В Южна Корея обичайна гала по удрянето на камбаните беше анулирана за втора поредна година, до момента в който празненствата бяха анулирани и в лъскавата увеселителна зона Шибуя в Токио, а японският министър председател Фумио Кишида прикани в послание в ЮТюб хората да носят маски и да лимитират броя на присъстващите на празненствата.

Китай, където коронавирусът се появи за първи път в края на 2019 година, е в положение на паника, като в град Сиан беше разгласен локдаун, а новогодишните събития в други градове бяха анулирани.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР