Вариантът Омикрон може да оцелее по-дълго върху пластмасови повърхности и

...
Вариантът Омикрон може да оцелее по-дълго върху пластмасови повърхности и
Коментари Харесай

Нови изследвания: Омикрон оцелява по-дълго върху пластмаса и човешката кожа

Вариантът Омикрон може да оцелее по-дълго върху пластмасови повърхности и човешка кожа, в сравнение с по-ранните версии на ковид, откриха японски откриватели при лабораторни проби.

Според тях високата му " непоклатимост в околната среда " - способността му да остава инфектиран, може да е помогнала на Омикрон да измести Делта като преобладаващ вид и да се популяризира бързо. Върху пластмасови повърхности междинното време на оцеляване на истинския вариант и разновидностите Алфа, Бета, Гама и Делта е надлежно 56 часа, 191,3 часа, 156,6 часа, 59,3 часа и 114,0 часа. В съпоставяне със 193,5 часа за разновидността Омикрон, оповестяват откривателите в bioRxiv. Върху кожни проби от трупове междинното време за оцеляване на вируса е 8,6 часа за истинската версия, 19,6 часа за Алфа, 19,1 часа за Бета, 11,0 часа за Гама, 16,8 часа за Делта и 21,1 часа за Омикрон.
Очаква се Нидерландия да се откаже от ограничаващите ограничения против Омикрон
Очаква се през днешния ден нидерландското държавно управление да разгласи, че ще разреши на заведенията за хранене, питейните заведения и театрите да отворят още веднъж, макар реко...
Прочети повече
Върху кожата всички разновидности са изцяло инактивирани при 15-секундно излагане на дезинфектанти за ръце на алкохолна основа. " Ето за какво ", заключават откривателите, " е мощно целесъобразно в актуалните практики за надзор на инфекциите (хигиена на ръцете) да се употребяват дезинфектанти,... както е препоръчано от Световната здравна организация. "

Извършването на бързи проби за антигени е най-добре да се извърши с тампон от носа.

Потребителите на бързи антигенни проби за разкриване на COVID-19 би трябвало да вземат секрет от ноздрите си съгласно напътствията на производителя, а не вместо това да вземат секрет от гърлото или бузата, демонстрират нови проучвания.

В началото на този месец, когато Омикрон стана причина за съвсем всички коронавирусни инфекции в Сан Франциско, откривателите там направиха PCR и бърз антигенен тест BinaxNOW на Abbott Laboratories (ABT.N) на 731 души. При вземането на назален секрет " бяха открити над 95% от лицата с най-високи равнища на вируса, които най-вероятно са заразни ", споделя доктор Даян Хавлир от Калифорнийския университет в Сан Франциско. При 115 доброволци с позитивни PCR проби екипът ѝ съпоставя резултатите от BinaxNOW благодарение на проби от тампони от носа и гърлото, получени от подготвени експерти. Мазките от гърлото са разкрили съвсем 40% по-малко случаи, в сравнение с тези от носа, оповестяват те в medRxiv. Отделно изследване от Испания, също оповестено в medRxiv, открива, че вземането на проба отвътре на бузата също е доста по-малко надеждно за разкриване на заразен вирус в сравнение с проба от ноздрите. Неотдавнашни изследвания сочеха, че Омикрон се открива по-рано в гърлото, в сравнение с в носа, което накара някои специалисти да посъветват потребителите да вземат секрет от гърлото, макар че Американската организация по храните и медикаментите твърди, че тестванията би трябвало да се употребяват съгласно напътствията.
СЗО: Възможно е Омикрон да е краят на пандемията в Европа
Вариантът Омикрон придвижи Covid пандемията в нова фаза и е допустимо да докара до края ѝ в Европа, съобщи в неделя районният шеф...
Прочети повече
Заведенията за дълготрайни грижи са наранени по-малко от Омикрон

Според нови данни, даже мощно уязвимите жители на заведения за дълготрайни грижи нормално страдат от по-малко тежки болести, породени от Омикрон, в сравнение с от предходни версии на ковид.

Изследователи от Англия съпоставят честотата на хоспитализациите при жителите на 333 заведения преди и откакто разновидността Омикрон е станал преобладаващ. Сред 398 поданици, инфектирани преди появяването на Омикрон, 10,8% са се нуждаели от хоспитализация, спрямо 4% от 1241 поданици, инфектирани с Омикрон. Средната възраст на инфектираните лица е била 85 години. След отчитане на други рискови фактори вероятността за хоспитализация е била с 50% по-ниска при инфектираните пациенти в интервала на Омикрон, оповестяват откривателите пред medRxiv. Макар че множеството жители на лечебното заведение са били имунизирани и към 10% са били инфектирани преди този момент, намаляването на относителния риск от хоспитализация сред интервалите преди и след появяването на Омикрон е най-голямо измежду инфектираните с Омикрон пациенти, които са получили бустерни дози ваксина - 77%. Изследователите са забелязали и по-малко смъртни случаи от COVID-19 в интервала на Омикрон, макар че съгласно тях е прекомерно рано да се вършат безапелационни изводи за резултата на разновидността върху смъртността.

Като цяло, заключават те, " може да се чака, че доста понижената тежест, съчетана с високото равнище на разбиране на имунизацията и предходната естествена зараза, доста ще ограничи въздействието на актуалната вълна от инфекции Омикрон върху хоспитализациите и смъртните случаи при жителите на заведения за дълготрайни грижи. "

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР