Вариантът гражданите под карантина или в изолация да гласуват с

...
Вариантът гражданите под карантина или в изолация да гласуват с
Коментари Харесай

Общественият съвет към ЦИК препоръча мобилни секции за болните

Вариантът жителите под карантина или в изолираност да гласоподават с преносими изборни кутии е напълно действителен и може да се вкара с решение на Централната изборна комисия (ЦИК), вероятно с козметични законодателни промени. Броенето на бюлетините и попълването на протоколите с резултатите от изборните комисии би трябвало се предава онлайн в действително време.

Това са част от рекомендациите, които насочиха представители на Обществения съвет към ЦИК в диалог с президента Румен Радев. Това беше следващата среща от консултациите, които президентът провежда, с цел да събере отзиви за това какво да се направи за безвредното и дейно осъществяване на идните парламентарни избори.

Росица Матева от съдружие „ Нова опция “, която е актуалният ръководител на съвета, предложи, преди всичко, всички вероятни дейности по организацията на изборите, които могат да се проведат отдалечено, да се създадат онлайн. Тук става въпрос за регистрацията на изборните участници, на наблюдаващите и други По електронен път може да се организира и образованията на членовете на изборните комисии.

По отношение на жителите под карантина или изолираност Матева съобщи, че с сътрудниците й са били мощно обезпокоени от изказването на шефа на ЦИК Александър Андреев, че тази група гласоподаватели няма да може да гласоподава, в случай че Народното събрание не направи законодателни промени. Матева обаче счита, че е изцяло допустимо разновидността да се гласоподава посредством мобилна секция, който в този момент е непокътнат за хората с трайни увреждания, да се разшири, тъй че да обхване и хората, които са приковани вкъщи поради ковид. Тя уточни, че в предишното ЦИК е давала инструкции, с които да вземем за пример е ставало допустимо хора с краткотрайни усложнения като строшен крайник да гласоподават с преносима кутия.

За да се предотврати скупчването на изборни наблюдаващи и партийни застъпнизци в секциите, Матева предложи броенето на бюлетините и попълването на протоколите да се предава в интернет. Така ще се подсигурява правото, което им дава Изборният кодекс да наблюдават процеса, и в това време се опази здравето им.

Шефът на Обществения съвет отхвърли опасенията, че машините за гласоподаване може да допринесат за разпространяване на болестта, като уточни, че дезинфекцията със 75-процентов етилов алкохол е задоволително, с цел да бъдат обезопасени. Тя акцентира, че решението на Народното събрание, с което отчитането на гласовете от устройствата ще става с преброяване на разписки, а не с разпечатаните от тях протоколи, на процедура обзесмисля машинния избор.

За гласуването в чужбина Матева позволи, че е допустимо да се организира пилотен план за гласоподаване по пощата.

СИМУЛАЦИЯ НА ГЛАСУВАНЕ С КУТИЯ

Членът на съвета Ива Лазарова от Института за развиване на обществената среда описа, че нейната организация е провела с преносима изборна кутия, която е посочила, че такова е безусловно допустимо. При към 70 000 дейни случая на COVID-19 биха били нужни 1813 мобилни секции, с цел да може всички заболели да гласоподават, като на всеки гласоподавател ще отнеме към 20 минути, с цел да даде своя избор.

Симулацията допуска, че всичките 70 000 души ще желаят да гласоподават, а това няма да бъде по този начин, счита Лазарова. Традиционната изборна интензивност в страната е към 50 %, а и гласуването с кутия изисква авансово заявление от гласоподавателя, което би отказало доста хора.

ДА ДАДЕМ СВОБОДА НА ТЕХНОЛОГИИТЕ

Стефан Манов, който е участник на избори и наблюдаващ във Франция, поддържа концепцията за опит с гласоподаване по пощата. Като образец за организация за гласоподаване в чужбина той открои Румъния, която е разрешила преброяването на бюлетините да се излъчва в действително време по интернет. „ Ако ЦИК излезе с решение, че е допустимво да се излъчва в действително време от смарт телефон във Facebook, тогава ние ще дисциплинираме изборните комисии, те ще се усещат следени, ще се пресекат машинациите. Нека да не се стремим всичко да бъде пронумеровано и прошнуровано, да дадем независимост на новите технологии ”, прикани Манов.

В тази връзка, той акцентира голямото значение на осведомителните акции, които да срещнат гласоподавателите с машинното гласоподаване и да разсеят страховете им, че устройствата носят по-голям риск от болестта спрямо хартиените бюлетини. „ Машините би трябвало да ги разпространяваме още в този момент – по улици и по площади, с цел да могат хората да ги видят и да почувстват, че вотът им ще бъде предпазен ”, сподели той.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР