Върху Конституцията се крепи цялото ни законодателство, при което много

...
Върху Конституцията се крепи цялото ни законодателство, при което много
Коментари Харесай

Промените в конституцията трябва да се правят много внимателно и обмислено

Върху Конституцията се крепи цялото ни законодателство, при което доста деликатно и премислено би трябвало да се правят съответни промени. Това съобщи ръководителят на Висшия адвокатски съвет адв. Ралица Негенцова след срещата с президентът Румен Радев в границите на иницираните от него съвещания за промени в главния закон на страната.

„ Висшият адвокатски съвет излезе със мнение, което представихме на президента. Това, по което Висшият адвокатски съвет взима мнение е във връзка с вижданията на самостоятелната конституционна тъжба. Ние не сме срещу въвеждането на самостоятелна конституционна тъжба, само че считаме, че би трябвало доста точно да се прегледат въпросите кои ще бъдат лицата, които ще могат да подават конституционна тъжба, какви ще бъдат предпоставките и изискванията за такава тъжба, какъв ще бъде предметът, по който да се произнася Конституционният съд, а също по този начин и какви ще бъдат последствията от решенията на Конституционния съд и най-много какво е мястото на адвокатурата в тази тенденция. С оглед отбрана на конституционосъобразност “, изясни тя.

От управлението на съсловната организация също тока са показали, че при последните промени на Конституцията и основаването на алинея 4 на член 150, когато се даде опция на Висшия адвокатски съвет да инициира искане за противоконституционност на дадени разпореждания на закон. Според тях би трябвало да се усилят пълномощията, защото съгласно в този момент настоящата наредба може да стане, когато се накърняват права и свободи на жителите.

„ Ние считаме, че сме задоволително близо при разглеждане на делата и че Висшият адвокатски съвет би трябвало да има пълномощието и да желае пояснение на Конституцията, тъй като един закон не постоянно е противоконституционен, а има случаи, при които той неопределено или погрешно се ползва. Ето за какво това да бъде пълномощие на Висшия адвокатски съвет. Също по този начин да има дейности, когато има несъгласие с интернационалните актове “, акцентира още юристът.

Негенцова сподели, че поддържат мнението, че освен Върховният касационен и административен съд, само че и другите сформира на съдилищата да могат да желаят пояснение на Конституцията.

„ Поставили сме въпросите, свързани с основния прокурор. Знаем, че не би могла концепцията, която ние развиваме да излезе прокуратурата от правосъдната власт, само че в последна сметка считаме, че надзорът за правда, когато се приказва за всички прокурори да се упражнява за прокурорите от основния прокурор за тези, които са по-нискостоящи, само че когато се касае до търсене на наказателна отговорност на основния прокурор или пък когато той е потърпевш от закононарушение, да бъде реализирано от самостоятелен прокурор или без значение лице “, добави още тя.

Според нея въпросът е, че измененията в Конституцията би трябвало да бъдат обсъждани доста точно. "Много на експертно равнище, с цел да се реши дали не е належащо и не биха се постигнали резултатите и в промени в съответните закони на правосъдната власт или процесуални закони ", добави тя.

По думите й Конституцията е главният закон в страната и би трябвало да се съблюдава. "Върху нея се крепи цялото ни законодателство, при което в случай доста деликатно и премислено би трябвало да се правят съответни промени. Ние сме подготвени и постоянно сме били за разговор сред институциите. Ние сме подготвени и имаме експертния капацитет, който да даде за разискване тези въпроси и показахме, че сме подготвени да оказваме помощ в тази тенденция и сме най-близо до тези, които ползват законите “, акцентира ръководителят на Висшия адвокатски съвет.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР