Върховният съд на Япония разпореди на Окинава да разреши разногласен правителствен план за изграждане на американски военни писти

...
Върховният съд на Япония отхвърли отхвърлянето на Окинава на план
Коментари Харесай

Върховният съд на Япония отхвърли отхвърлянето на Окинава на план на централното правителство за изграждане на писти на морската пехота на САЩ на острова и нареди на префектурата да го одобри въпреки протестите на местните жители, които се противопоставят на присъствието на американските войски

От МАРИ ЯМАГУЧИ Associated Press, 4 септември 2023 г., 5:42 ч. Япония-САЩ. военен съюз в лицето на нарастващото напрежение с Китай.

Централното правителство на Япония започна работата по рекултивацията в района Хеноко на източното крайбрежие на главния остров на Окинава през 2018 г., за да проправи пътя за преместването на военноморските сили на Корпуса на морската пехота Футенма станция от претъпкан квартал на острова.

Правителството по-късно разбра, че около 70% от мястото за рекултивация е върху мека земя и представи ревизия на първоначалния план с допълнително подобряване на земята. Правителството на префектура Окинава отхвърли преразглеждането като недостатъчно и спря работата по рекултивацията.

Планът за подобряване на терена изисква десетки хиляди стълбове и огромни количества почва, което според противниците ще увреди околната среда.

Губернаторът на Окинава Дени Тамаки призова за значително съкращаване на американската армия в Окинава, незабавно затваряне на базата Футенма и премахване на конструкцията на база в Хеноко.

Правителствата на Япония и САЩ първоначално се споразумяха през 1996 г. да затворят въздушната станция Футенма, година след като изнасилването на ученичка от трима американски военни доведе до масови анти - движение на основата. Но постоянните протести и съдебни дела между Окинава и Токио задържаха плана почти 30 години.

Токио и Вашингтон казват, че преместването в рамките на Окинава, вместо да го преместят другаде, както изискват много жители на Окинава, е единственото решение.

Окинава, която представлява само 0,6% от японската земя, е обременена с по-голямата част от 50 000 американски войници, базирани в страната съгласно двустранен пакт за сигурност, а 70% от военните съоръжения на САЩ са в Окинава.

Японското правителство през последните години все повече засили собствените си защити, за да се справи с нарастващата самоувереност на Китай, предизвиквайки страх сред жителите на Окинава, че те ще бъдат първите, които ще бъдат въвлечени в потенциален конфликт.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР