Върховният съд на ООН нареди на сирийското правителство да вземе

...
Върховният съд на ООН нареди на сирийското правителство да вземе
Коментари Харесай

Висшият съд на ООН нареди на Сирия да направи всичко възможно, за да предотврати изтезанията

Върховният съд на Организация на обединените нации подреди на сирийското държавно управление да „ вземе всички ограничения в границите на своите пълномощия ” за попречване на изтезанията

От MIKE CORDER Associated Press 16 ноември 2023 година, 9:55 ч.

ХАГА, Холандия -- Върховният съд на Организация на обединените нации в четвъртък разпореди Сирийското държавно управление да „ вземе всички ограничения в границите на пълномощията си “, с цел да предотврати изтезанията, при положение, в който Холандия и Канада упрекват Дамаск в траяла години акция за изтезания на личните си жители.

Временната заповед има за цел да отбрани евентуалните жертви, до момента в който делото, обвиняващо Сирия в нарушение на конвенцията за изтезанията, продължава през Международния съд, развой, който евентуално ще отнеме години.

Председателят на съда Джоан Е. Донохю сподели, че панелът подрежда на Дамаск да „ вземе всички ограничения в границите на пълномощията си, с цел да предотврати актове на изтезания и друго грубо, нечовешко или унизително отношение или наказване. "

Съдът също по този начин прикани Сирия да „ подсигурява, че нейни длъжностни лица, както и всевъзможни организации или лица, които могат да бъдат под неин надзор, управление или въздействие, не правят никакви актове на изтезания или други актове на грубо, нечовешко или унизително третиране или наказване. доказателства, свързани с изказванията за дейности в обсега на конвенцията против изтезанията, сподели О'Донохю.

Канада и Холандия предишния месец приканиха съда подреди възбрана на изтезанията. Сирия бойкотира чуването през октомври и остава неразбираемо по какъв начин ще отговори на заповедите на международния съд.

Конфликтът в Сирия стартира с мирни митинги против държавното управление на Асад през март 2011 година, само че бързо се трансформира в пълномащабна революция след бруталните репресии на държавното управление против протестиращите. Приливът се обърна в интерес на Асад против бунтовническите групи през 2015 година, когато Русия даде основна военна поддръжка на Сирия, както и на Иран и ливанската въоръжена група Хизбула.

At по време на чуванията предишния месец юристът на канадското държавно управление Тереза ​​Крокет прикани съда да наложи обвързваща заповед на Сирия, като предизвести, че: „ Ако остане без надзор, Сирия ще продължи да нарушава “ интернационалната спогодба, забраняваща изтезанията.

Human Rights Watch приветства решението.

„ Със систематичните и необятно публикувани изтезания, които към момента са действителност в Сирия, осъществяването на това решение ще бъде въпрос на живот или гибел за доста сирийци в центровете за задържане в цяла Сирия “, сподели в изказване Балкиес Джара, асоцииран шеф по интернационалното правораздаване на правозащитната група.

„ След повече от десетилетие на изтезания от страна на сирийските управляващи, заповедта на Световния съд може да бъде основна за спиране на цикъла на малтретиране и безотговорност, който светът следи с смут, до момента в който се развива “, добави Джара, призовавайки други държавни управления по света за „ да се подсигурява, че разпореждането на съда се извършва, с цел да се спрат бъдещи злоупотреби и да се търси отговорност. ”

Разпорежданията на съда са правно обвързващи, само че не постоянно се съблюдават от страни, участващи в процедурите. Миналата година съдиите издадоха такава заповед в различен случай, призовавайки Москва да приключи военните дейности в Украйна. правосъдните управляващи издадоха интернационалните заповеди за арест на сирийския президент Башар Асад, неговия брат и двама армейски генерали за хипотетично съучастничество във военни закононарушения и закононарушения против човечеството.

Важни истории

Репортерка, която отхвърля да разкрие източниците си, може да бъде арестувана за пренебрежение към съда

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР