Предизвикателството срещу израелския закон, защитаващ премиера от отстраняване, отива във Върховния съд

...
Върховният съд на Израел изслуша петиция срещу изменение на основния
Коментари Харесай

Върховният съд на Израел изслуша петиция срещу изменение на основния закон, приет през март от премиера Бенямин Нетаняху и неговото религиозно-националистическо коалиционно правителство.

Изслушването се проведе, докато протестите продължават срещу Нетаняху, който е съден по обвинения в корупция, и настояването на правителството му да реформира съдебната система.

Изменението, което беше предмет на изслушването в четвъртък, ограничава причините за отстраняване на министър-председател от длъжност до физическа или умствена недееспособност, което облагодетелства Нетаняху, който можеше да бъде отстранен от длъжност поради конфликт на интереси поради преследването му на съдебни промени докато го съдят.

Вносителят на петицията, Движението за качествено управление в Израел, твърди, че това „представлява още един преход към диктатура“ и „създава опасен нов прецедент, [при който] лицето, притежаващо премиерския пост, може да променя конституционните разпоредби, както е удобно, предвид мнозинството, което има да ръка”.

Петчасовото заседание приключи без присъда от Върховния съд и с несигурна времева рамка за приключване на делото.

Въпреки това председателят на Върховния съд Естер Хают каза, че е „ясно“, че законът, приет през март, е предназначен да облагодетелства Нетаняху, съобщи Times of Israel.

„Депутатът от [Ликуд] Моше Саада каза два дни преди законът да бъде приет на второ и трето четене „ние го узаконихме заради Нетаняху“. Не можете да станете по-ясни от това“, каза Хают.

Поддръжниците на Нетаняху, който спечели рекорден шести мандат през декември, казват, че петицията е пример за това, което те наричат ​​„намеса на неизбрани съдии“ в работата на демократично избрано правителство.

„Тук има желание да се създаде съдебна диктатура“, каза външният министър Ели Коен пред обществената телевизия Kan.

Критиците казват, че Върховният съд е последната проверка на правителството и е необходим, защото Израел има само основните си закони, а не официална конституция.


Предизвикателствата на Нетаняху

Върховният съд ще гледа още по-голямо дело на 12 септември. За първи път в историята на Израел целият съдебен състав от 15 съдии ще се събере, за да изслуша жалба срещу друга поправка на Основен закон – тази, която ограничава действието на Върховния съд собствени правомощия.

Законодателството, ратифицирано на 24 юли, не позволява на Върховния съд да налага вето на правителствени решения на основание, че са „неразумни“.

Критиците на тази поправка се притесняват, че тя ще насърчи корупцията на високо ниво.

Съдът никога не е отменял основен закон или изменение на такъв. Нетаняху изрази надежда, че това няма да се случи сега и не беше ясно дали ще се съобрази с такова решение.

Партията Ликуд на Нетаняху повтори скорошните забележки на своя лидер в изявление от 31 юли: „Израелските правителства винаги са спазвали закона и съдебните решения, а съдът винаги е спазвал основните закони.

„Тези две основи формират основата на върховенството на закона в Израел и баланса между властите във всяка демокрация. Всяко отклонение от един от тези принципи ще навреди сериозно на израелската демокрация, която в наши дни има остра нужда от спокойствие, диалог и отговорност.“

Протестите продължават

Хиляди протестиращи, развяващи израелски знамена, се събраха в сряда срещу законодателството, одобрено от Кнесета миналия месец, първият законопроект в съдебната реформа, планирана от коалицията на Нетаняху.

„Вие съсипахте държавата и ние ще я оправим. Демокрация! Демокрация!” скандираха демонстранти в Тел Авив, който се превърна в епицентър на антиправителствени демонстрации след обявяването на съдебната реформа през януари.

„Аз съм против правителството. Това, което прави, е прехвърляне на цялата власт към един орган“, каза протестиращият Рой Бен Хаим, на 40, пред агенция Франс Прес.

„След като разрушат системата, за мен става важно да изляза на улицата, за да им кажа, че няма да мине.“

Той каза, че изменението на клаузата за „разумност“ само по себе си не е важно, но тъй като „това е първият акт, който правителството иска да отмени“, хората „трябва да покажат на правителството, че сме решени пред лицето на всяко действие, което предприеме“.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР