Върховният съд на Финландия глоби главния прокурор на страната Мати

...
Върховният съд на Финландия глоби главния прокурор на страната Мати
Коментари Харесай

Главният прокурор на Финландия глобен с 40-дневна надница за конфликт на интереси


Върховният съд на Финландия санкции основния прокурор на страната Мати Нисинен поради превишаване на пълномощията при закупуване на услуга от компания, в чието управление работил брат му.

Случаят е от 2010-2015 година. Според Финландското телеграфно бюро санкцията ще е равно на 40-дневната отплата на основния прокурор, само че точната сума не се показва.

Съдът обоснова решението си с това, че „ доколкото покупката била препоръчана от компания, обвързвана с брата на Ниисинен, той (главният прокурор) е трябвало да схваща, че заради това у него поражда персонална заинтригуваност в тази договорка “. Съдът е уверен, че Ниисинен е направил всичко умишлено.

Самият върховен прокурор призна, че от негова страна и имало "непреднамерено превишаване на служебните пълномощия", само че отхвърли, че е предпочел особено компанията на роднината. По думите му той не е знаел каква тъкмо позиция е заемал брат му в компанията.

Става дума за закупуването от прокуратурата на услуга за повишение квалификацията на управителния състав на ведомството. Компанията на брат му е продала тази услуга за 74 000 евро.

Главният прокурор е бил разследван от Централната престъпна полиция на Финландия. В началната фаза на следствието Ниисинен е бил обвинен в немарливост по придобиването на услугата. Но след това полицията стигнала до извода, че генералният прокурор е разбирал, че нарушава закона, извършвайки покупка от компания на своят брат. В края на август той бе краткотрайно отхвърлен от работа поради провеждащото се следствие. Функциите му бяха поети от негова заместничка. /ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР