Върховният съд на ЕС разпореди в понеделник Полша да плаща

...
Върховният съд на ЕС разпореди в понеделник Полша да плаща
Коментари Харесай

Полша ще плаща глоба от 500 000 евро на ден, защото опушва Чехия

Върховният съд на Европейски Съюз разпореди в понеделник Полша да заплаща на Брюксел дневна санкция от 500 000 евро, защото не е затворила огромна въглищна мина към Топлоелектрическа централа и опушва съседна Чехия.

Съдът нареди на Варшава през май да спре рандеман на лигнитни въглища - нискокачествени кафяви въглища - в открития рудник Туров след тъжба от Прага, че с дейностите си Варшава основава трансгранична заплаха за околната среда и нарушава законодателството на Европейски Съюз.

Но полското държавно управление отхвърли да се подчини, тъй като това би сложило енергийната сигурност на страната в риск, защото мината зарежда електроцентрала, осигуряваща към седем % от електрическата енергия.

През юни Прага изиска от Съда на Европейския съюз да наложи на Полша санкция от пет милиона евро дневно, тъй като не е спряла производството в мината.

Правителствата на двете страни също започнаха публични диалози за обстановката, обещавайки да реализират съглашение.

Както Германия, по този начин и Чехия се оплакаха от полската мина и плануваното й разширение, като споделиха, че тя е предизвикала също нараснали равнища на звук и прахуляк в региона.

Но най-голямата полска енергийна група PGE, която има както мината, по този начин и централата, възнамерява да добива въглища в Туров до 2044 година

В мината, която действа от 1904 година, работят към 4000 души. Полша разчита на въглищата, с цел да задоволи до 80 % от енергийните си потребности, само че даде обещание да развива зелени енергийни източници и да затвори последната си мина до 2049 година в сходство с задачите за понижаване на излъчванията, избрани от Европейския съюз.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР