Върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел предупреди

...
Върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел предупреди
Коментари Харесай

ЕС постави червена линия пред Китай - доставките на оръжие за Русия

Върховният представител за външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел предизвести Китай да не доставя на Русия оръжия за войната ѝ против Украйна , оповестява " Франс прес ".

Предупреждението му пристигна, откакто Пекин отхвърли изказванията на Съединени американски щати, че

Борел уточни, че е декларирал на китайския първи посланик Ван И на среща през уикенда, че " това би било алена линия в нашите връзки ".

" Той ме увери, че няма да го създадат, че нямат такива проекти. Но ние ще останем бдителни ", означи топ дипломатът на Европейски Съюз преди срещата на външните министри на Съюза в Брюксел.
 Китай: Не одобряваме натиска на Съединени американски щати върху връзките ни с Русия
Китай: Не одобряваме натиска на Съединени американски щати върху връзките ни с Русия

Нюанс в позицията на Пекин

Вчера държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън съобщи, че сега Китай " обмисля да даде смъртоносна помощ " на Москва, която варира " от муниции до самите оръжия ".

и акцентира, че Вашингтон е този, който подхранва спора, като въоръжава силите на Украйна.

Откакто Москва стартира своята пълномащабна инвазия преди година, 27-членният блок застана твърдо на страната на Украйна, като ѝ даде оръжия и финансова помощ на стойност милиарди евро.

Засилват се обаче опасенията по отношение на задълбочаването на  и отхвърли му да осъди непосредствено експанзията на Кремъл.

Шведският външен министър Тобиас Билстрьом предизвести, че в случай че Китай стартира да доставя оръжие на Русия, " това несъмнено ще има последици ".
 Китай подготвен с кротичък проект за Украйна
Китай подготвен с кротичък проект за Украйна

Рядък случай, при който Пекин дефинира съветската интервенция в Украйна като война

" Трябва да окажем напън по всевъзможен начин и да предупредим Китай, че интернационалната общественост няма да го одобри ", настоя и естонският външен министър Урмас Рейнсалу.

На фона на отправените предизвестия към Пекин Европейски Съюз обмисля да се опита да форсира, по този начин нужни на Киев в битката му против съветските сили.

" Ще създадем всичко по силите си " , увери Борел. " Това е най-неотложният въпрос, в случай че не се оправим с него, тогава в действителност изходът от войната е в заплаха ".

Естония предложи на страните от Европейски Съюз да се обединят и дружно да похарчат 4,3 милиарда евро за закупуване на един милион 155-милиметрови снаряди за Украйна.

Смята се, че всеки месец Украйна употребява хиляди снаряди повече, в сравнение с сега отбранителната промишленост на Европейски Съюз е в положение да създаде.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР