Върховният представител на Европейския съюз за външната политика Жозеп Борел

...
Върховният представител на Европейския съюз за външната политика Жозеп Борел
Коментари Харесай

Борел и Блинкън: Приветстваме компромисното предложение за България и РСМ

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика Жозеп Борел и държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън поддържат започването на договаряния за присъединение на Северна Македония с Европейски Съюз. В взаимно заявление двамата приветстват „ компромисното предложение “, което регистрира ползите и паниките и на Северна Македония и България.

Борел и Блинкън считат, че в този сериозен миг от европейската история, белязан от неоправданата съветска експанзия против Украйна, напредъкът по пътя на Албания и Северна Македония към Европейски Съюз е от основно значение за подсилване на сплотеността и устойчивостта на целия европейски континент.

„ Приветстваме компромисното предложение, което регистрира ползите и паниките както на Северна Македония, по този начин и на България, учредено на взаимно почитание, доверие и съгласие. Суверенното решение на Народното събрание на Северна Македония ще бъде значимо, с цел да продължим напред “, написа в профила си в Туитър Борел.

" Този дух на градивен компромис, върху който се гради европейската интеграция, би трябвало да продължи да въодушевява всички, които вземат участие в този исторически развой. Европейският съюз и Съединените щати се ангажират с по-тясно съдействие на Западните Балкани. Осигуряването на непоклатимост и разцвет и превръщането на тяхното европейско и евроатлантическо бъдеще в действителност остава наша обща цел ", написа още в известието на уеб страницата на Европейската комисия. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР